Durerea de umar este una dintre cele mai frecvente dureri cu localizare musculo-scheletala. Umarul este format din mai multe articulatii, muschi si tendoane, toate acestea asigurand un grad mare de mobilitate bratului. Mobilitatea are insa pretul ei. Aceasta poate duce la aparitia problemelor de tipul instabilitatii, compresiei tendoanelor si a muschilor la nivelul umarului (impingement), toate avand ca rezultat durerea. Puteti simti durerea numai atunci cand miscati umarul, sau tot timpul. Durerea, fie temporara fie continua, necesita un diagnostic si tratament medical.

Acest articol isi propune explicarea pe scurt a unora dintre cele mai comune cauze de durere la nivelul umarului.

Anatomie

Anatomia umaruluiUmarul este format din 3 oase: Humerus (osul bratului), Omoplat (scapula) si Clavicula.

Portiunea superioara a humerusului (capul humerusului) se potriveste perfect intr-o scobitura a omoplatului (cavitatea glenoida). O combinatie de muschi si tendoane tine humerusul atasat de trunchi si centrat in cavitatea glenoida (scobitura omoplatului). Acesti muschi poarta numele de coafa rotatorie.

Cauze posibile pentru durerea de umar

Exista 4 mari categorii de afectiuni ce pot da durere de umar:

  • Inflamarea tendoanelor (tendinita, bursita) sau ruptura de tendoane
  • Instabilitatea
  • Artrita
  • Fractura la nivelul umarului

Alte cauze, mult mai putin frecvente, sunt reprezentate de tumori, infectii si leziuni nervoase.

1.Bursita

Bursele sunt niste cavitati mici (ca niste saculeti) umplute cu un lichid, localizate la nivelul articulatiilor, inclusiv a umarului. Acestea actioneaza ca niste pernite intre oase si tesuturile moi de deasupra, avand rolul de a reduce frecarea dintre muschi si os.

Bursa subacromiala

Uneori, suprasolicitarea umarului duce la inflamatia si marirea de volum a bursei (saculetului) situata intre muschi si o parte a omoplatului cunoscuta sub denumirea de acromion. Rezultatul este bursita subacromiala. Activitatile dumneavoastra zilnice ca pieptanatul, imbracatul vor deveni dificile.

 2.Tendinita

Tendonul este un fascicul fibros, ce conecteaza muschiul la os. Cele mai multe tendinite sunt rezultatul inflamatiei tendonului, proces care apare lent, in timp, datorita suprasolicitarii. Tendoanele cele mai afectate la nivelul umarului sunt coafa rotatorie si unul din tendoanele muschiului biceps.

Coafa rotatorilor e formata din 4 muschi si tendoanele lor, ce inconjoara articulatia umarului asemanator unei mansete. Coafa rotatorilor este cea care confera umarului mobilitate si stabilitate.

Umar tendinita

3.Ruptura tendoanelor

Ruptura tendoanelor poate apare in urma unei lovituri puternice sau a unor modificari degenerative la nivelul tendonului cauzate de varsta, suprasolicitarea pe termen lung. Rupturile pot fi partiale sau complete. In cele mai multe cazuri de rupturi complete, tendonul se retracta la distanta de insertia lui osoasa. Tendoanele muschilor rotatori si tendonul bicepsului sunt cele mai frecvent afectate.

4.Compresia subacromiala a tendoanelor coafei rotatorii (impingementul subacromial)

Impingementul subacromial apare atunci cand partea superioara a omoplatului (acromion) “preseaza” tesuturile moi (tendoanele coafei rotatorii) subiacente. Atunci cand bratul este ridicat, acromionul (portiunea superioara a omoplatului) “freaca” coafa rotatorilor si face compresie asupra bursei subacromiale. Acest lucru poate duce la bursite si tendinite ce provoaca durere si limiteaza miscarile. Cu timpul, impingementul sever poate duce la ruperea coafei rotatorilor.

5.Instabilitatea

Luxatia de umarApare atunci cand capul humerusului este fortat sa iasa din cavitatea glenoida. Acest lucru se poate intampla in urma unui traumatism (cadere violenta in cot), datorita utilizarii excesive a umarului sau a unei laxitatii ligamentare. Luxatia de umar poate fi partiala sau totala. In luxatia partiala capul humerusului iese partial din articulatie, iar in cea totala capul humerusului pierde contactul cu cavitatea glenoida. In urma luxatiei, are loc intinderea ligamentelor, tendoanelor si muschilor, care se pot rupe. O data ce aceste structuri au fost afectate, luxatia se poate repeta cu mai mare usurinta. Daca luxatia se repeta de mai multe ori, se ajunge la instabilitatea umarului.

6.Artrita

Durerile de umar pot fi rezultatul artritei. Exista mai multe feluri de artrita, cea mai frecventa fiind osteoartrita. Simptome ce apar sunt durerea, inflamatia, rigiditatea. Osteoartrita are o dezvoltare lenta, iar durerea provocata de boala se agraveaza in timp. Afectiunea poate fi declansata de miscarile facute in timpul activitatilor sportive, accidente de munca, sau leziuni cronice la nivelul umarului.

7.Fractura

Fractura de umar poate implica clavicula, humerusul (osul bratului) sau omoplatul (scapula). Fracturile de umar la varstnici sunt de obicei rezultatul caderilor accidentale. La pacientii tineri fracturile de umar pot fi cauzate de un traumatism de inalta energie, cum sunt accidentele rutiere sau sporturile de contact.

Fracturile sunt cauza unor dureri severe si produc umflarea si invinetirea umarului, axilei si uneori bratului.

Investigatii

In cazul unui traumatism la nivelul umarului ce va provoaca o mare durere, prezentati-va de urgenta la medicul ortoped. Acesta va va face o examinare completa pentru a gasi cauzele durerii de umar. Doctorul ortoped va cauta orice anomalie de ordin fizic: umflare, deformare, scaderea fortei musculare si va cauta zonele dureroase ale umarului. De asemenea va testa mobilitatea umarului.

Medicul ortoped va poate recomanda niste investigatii speciale, utile pentru identificarea cauzelor durerii si pentru diagnosticarea altor probleme.

  • Radiografia – pe baza imaginii radiologice, medicul va stabili daca aveti sau nu leziuni osoase la nivelul umarului
  • Rezonanta magnetica nucleara si Ecografia – aceste investigatii ofera o mai buna imagine asupra tesuturilor moi (muschi, tendoane, ligamente) de la nivelul umarului
  • Tomografia computerizata (CT) – ofera imagini detaliate ale structurilor osoase in special
  • Electromiografia – medicul va poate recomanda aceasta investigatie pentru a evalua gradul de afectare nervoasa
  • Artrograma – reprezinta o radiografie facuta dupa injectarea in articulatie a unei substante opace radiologic, pentru o mai buna vizualizare a articulatiei si a unor defecte capsulare.
  • Artroscopia – este o procedura chirurgicala, prin intermediul careia medicul ortoped poate privi cu ajutorul unei microcamere direct in articulatia umarului dumneavoastra. Prin aceasta metoda se pot diagnostica leziuni care au fost omise prin alte investigatii (tip RMN, CT, radiografie). De asemenea in cadrul operatiei artroscopice, chirurgul poate si rezolva o mare parte din problemele aparute.

Tratament

Modificarea activitatilor

Tratamentul implica in general repaus de la activitatile sportive, kinetoterapie si fizioterapie, pentru diminuarea durerii si pentru recapatarea mobilitatii. De asemenea vor fi eliminate toate activitatile care solicita umarul.

Medicatia

Medicul ortoped va poate prescrie medicamente pentru a reduce inflamatia si durerea de la nivelul umarului. De asemenea va pot fi recomandate infiltratii locale cu substante anestezice si corticosteroizi in vederea inlaturarii durerii.

Interventia chirurgicala

Poate fi necesara pentru rezolvarea problemelor aparute la nivelul umarului, desi circa 90% din pacientii cu umar dureros raspund bine la tratamentul conservator. Insa, anumite afectiuni cum ar fi luxatiile recurente cu instabilitate de umar, unele rupturi ale coafei rotatorilor, etc. nu beneficiaza de tratament conservator, interventia chirurgicala fiind indicata cat mai devreme posibil.