Pacientul bine informat... ...un om mai sanatos
INTREABA ACUM MEDICUL ORTOPED
Afectiuni
Cot si Antebrat
Bursita de cot (olecraniana)

Bursita de cot (olecraniana)

Bursita de cot (olecraniana)

Bursele sunt mici saculeti, situati in tot corpul nostru, ce actioneaza ca niste pernite de alunecare intre oase si tesuturile moi. Acesti saculeti contin o mica cantitate de lichid si la nivelul cotului, permit pielii sa se miste liber pe osul subiacent.

Bursa olecraniana se afla intre piele si osul ce formeaza partea ascutita a cotului (olecran). In mod normal bursa olecraniana este aplatizata si cu o cantitate foarte mica de lichid. Daca aceasta se inflameaza, in saculet se va acumula o cantitate mai mare de lichid, luand astfel nastere BURSITA.

Cauze

Bursita de cot poate avea mai multe cauze, printre care:

 • Traumatismul: o lovitura puternica in cot, poate determina inflamarea bursei, cu producerea de lichid in exces.
 • Presiunea prelungita: “statul in cot” pe suprafete dure, timp indelungat, poate cauza inflamarea bursei. Profesiile ce presupun statul pe coate timp indelungat cresc riscul de aparitie al bursitei olecraniene.
 • Infectia: in urma unei taieturi sau a unei intepaturi la nivelul cotului, bacteriile pot patrunde la nivelul bursei si provoca o infectie. Bursa infectata isi va mari dimensiunile (va produce lichid), pielea cotului va deveni rosie, calda si sensibila la atingere. Daca infectia nu este tratata, lichidul se poate transforma in puroi.
 • Conditia medicala a pacientului: anumite afectiuni, cum ar fi artrita reumatoida si guta sunt asociate cu cresterea riscului de aparitie a bursitei de cot.

Simptome

Aspect clinic bursita cotUmflatura aparuta in “varful” cotului este adesea primul simptom. Apoi poate apare durerea care se accentueaza la indoirea cotului sau la o presiune directa la nivelul asupra bursei inflamate (stat pe cot, palparea bursei, etc).

Daca bursita se infecteaza, pielea devine rosie si calda. Netratata corespunzator si in timp util, infectia poate perfora pielea (fistuliza), se poate raspandi de-a lungul bratului/antebratului sau poate ajunge in sange cu efecte mult mai grave.

Diagnostic

Explicati medicului ortoped simptomele dumneavoastra. Acesta va va examina cotul si cel mai probabil va recomanda o radiografie de cot, pentru a exclude si alte afectiuni. Medicul poate decide sa recolteze prin punctionarea bursei un mic esantion din lichidul acumulat pentru a exclude o infectie sau pentru a vedea daca bursita e cauzata de guta. Analizele de sange nu sunt de obicei necesare pentru diagnostic.

Tratament

Nechirurgical

Daca medicul suspecteaza ca bursita e infectata, cel mai probabil va va recomanda aspiratia lichidului prin punctie. Apiratia lichidului ajuta la diminuarea simptomelor si da medicului o proba care va fi trimisa catre laborator pentru a identifica eventualele bacterii. Pana la identificarea exacta a bacteriei raspunzatoare pentru infectia dumneavoastra, medicul va va prescrie un antibiotic cu spectru larg pentru a preveni progresia infectiei. O data identificata bacteria raspunzatoare de infectie, ortopedul va va prescrie un tratament antibiotic cu specificitate.

Punctia bursei olecranieneDaca bursita nu este infectata, exista mai multe metode de tratament conservator:

 • Imobilizarea gipsata sau cu orteza
 • Medicamente de tipul antiinflamatoarelor nesteroidiene pentru scaderea durerii si a inflamatiei locale
 • Evitarea activitatilor ce implica atingerea/lovirea bursei inflamate cu cresterea presiunii locale

In cazul in care inflamatia si durerea, nu raspund la aceste tratamente pentru 2-3 saptamani, medicul va poate recomanda punctionarea bursei, evacuarea lichidului si injectarea unui medicament corticosteroid in bursa. Efectul lui antiinflamator e mult mai puternic decat antiinflamatoarele administrate oral (pe gura). Si in acest caz insa, simptomele pot reveni.

Chirurgical

 1. Pentru bursitele infectate, care nu au putut fi tratate cu antibiotic si prin evacuarea bursei, interventia chirurgicala este necesara pentru a elimina intreaga bursa. Este o interventie chirurgicala ce necesita spitalizare de o zi (a doua zi dupa operatie puteti merge acasa). Acasa veti continua cu tratamentul antibiotic recomandat de medicul ortoped.
 2. Pentru bursitele neinfectate, care nu au raspuns la metodele nechirurgicale, se indica tratamentul chirurgical ce consta in eliminarea (excizia) bursei. Spitalizarea este tot de o zi.

Recuperarea

Pentru cateva zile postoperator veti purta o atela gipsata de confort, ce va tine cotul imobilizat. In cele mai multe cazuri, imobilizarea prelungita nu este necesara. La cateva zile de la operatie veti incepe mobilizarea cotului. Pansamentul trebuie refacut la 2 zile. Pielea se vindeca la circa 14 zile de la operatie, cand se scot si firele. La circa 3-4 saptamani dupa operatie puteti folosi cotul fara restrictie.

Doriti o consultatie la Dr. Apostolescu Robert Cristian?

Medic primar ortoped certificat de Colegiul medicilor Bucuresti.
Programati-va acum
Pentru orice nelamuriri sau alte informatii, nu ezitati sa puneti o intrebare on-line.
Acest articol a fost scris de Dr. Apostolescu Robert Cristian si este protejat prin copyright.
Aceste informatii sunt furnizate spre educatia pacientului si nu substituie consultul de specialitate.
Oricine cauta un sfat specific ortopedic sau are nevoie de asistenta specializata ar trebui sa consulte medicul ortoped.

CE SPUN PACIENTII

 • Bine informat si cu experienta, , calitate care-l recomanda ptr aprecierea maxima. Nu doresc sa se concluzioneze ca ar fi subiectiva respectiva apreciere,in sprijinul acesteia din urma, sugerandu-va sa lecturati paginile de pe site-ul acestui medic...

  • Sonia Ghica
  • --
 • Dl Doctor ortoped Apostolescu este un medic foarte atent vis a vis de starea pacientului si un foarte bun profesionist. Eu ca si pacient m am simtit foarte bine informata de toti pasii pe care i-a presupus operatia si il recomand cu caldura.

  • Manuela Albulescu
  • --
 • Am fost operata cu succes de dl. Dr. Robert Apostolescu. Este un om si un medic ortoped deosebit, cu preocupare pentru pacientii sai. Recomand tuturor sa mearga cu mare incredere la dl. doctor.

  • Cristiana Dumitrescu
  • --
 • Doctorul Apostolescu Robert, este un doctor ffffff.bun in ceea ce face, stie cum sa se comporte cu pacientii. Mama a fost operata de dansul si are numai cuvinte de lauda la adresa sa. Cum s-ar spune este un doctor bun de pus la rana. Il recomand cu toata increderea si altor persoane.

  • Lixandru Lucretia
  • --
Afisati toate testimonialele
Inchideti