Coxartroza este o afecţiune des întâlnită la persoanele de vârsta a doua şi a treia. Coxartroza provoacă durere şi reducerea mobilităţii şoldului, astfel că, desfăşurarea activităţilor zilnice, obişnuite, , cum ar fi, încălţatul, ridicatul de pe scaun sau mersul, devin dificile.

Anatomie

Şoldul este format din partea superioară a femurului (osului coapsei) şi din acetabul (o cavitate concavă la nivelul bazinului).
Suprafaţa osoasă a articulaţiei şoldului este acoperită de cartilajul articular (un strat neted şi lucios), ce protejează oasele şi permite mişcarea.

Anatomia soldului
Anatomia Şoldului

Apariţia coxartrozei se caracterizează prin deteriorarea cartilajului articular, cu îngustarea până la dispariţia spaţiului articular (oasele vin în contact – „os pe os”) şi apariţia ciocurilor osoase (osteofitelor).

Descriere

Coxartroza este o afecţiune degenerativă a articulaţiei şoldului care apare cel mai frecvent la persoanele cu vârsta peste 50 ani, deşi poate să apară şi la cei mai tineri. Cartilajul articular, care este neted şi lucios, se macină, oasele venind în contact direct („os pe os”), ducând astfel la durere şi “înţepenirea şoldului” (rigiditate). Pentru a compensa cartilajul pierdut, oasele de la nivelul şoldului încep să crească în exterior formând aşa numitele osteofite.

Coxartroza este o afecţiune care progresează lent, iar durerea pe care o provoacă se accentuează cu timpul.

Artroza soldului
Modificările articulaţiei şoldului în coxartroză

Cauzele coxartrozei

Coxartroza, de multe ori, nu are o cauză specifică dar există anumiţi factori care favorizează apariţia bolii, printre care

 • Vârsta înaintată
 • Istoricul familial de coxartroză
 • Fracturi sau alte traumatisme la nivelul şoldului
 • Obezitatea (prin creşterea solicitărilor mecanice la nivelul şoldului şi ruperea echilibrului între solicitare şi rezistenţa cartilajului articular)
 • Luxaţia congenitală de şold (la naştere)

Cu toate acestea, coxartroza poate apărea şi la persoane care nu prezintă niciunul din factorii de risc menţionaţi anterior şi fără o cauză detectabilă.

Simptome

Primul semn de coxartroză poate fi o stare de disconfort şi rigiditate în zona inghinală, a fesei sau a şoldului, la trezire. Durerea creşte la efort şi se ameliorează în timpul repausului.

Dacă coxartroza nu este tratată, boala progresează până când durerea devine permanentă (prezentă şi în timul nopţii) iar repausul devine ineficient. Articulaţia şoldului se blochează încetul cu încetul şi se inflamează. Pot apărea chiar formaţiuni osoase (ciocuri) la nivelul articulaţiei.

Alte simptome includ:

 • Durere la nivel inghinal sau a coapsei, ce iradiază în fese sau genunchi
 • Durerea creşte la activităţi mai intense
 • Rigiditatea articulaţiei şoldului face dificil mersul şi aplecarea
 • Limitarea mobilităţii şoldului afectează mersul şi determină şchiopătarea
 • Limitarea activităţilor duce la atrofia (slăbirea) muşchilor ce controlează articulaţia şoldului

Atunci când cartilajul se epuizează complet, apare o frecare directă os pe os, ceea ce provoacă o durere insuportabilă la mers, iar mai apoi pierderea capacităţii de a rota, flecta (îndoi) sau întinde şoldul.

Diagnosticul coxartrozei

Medicul ortoped este cel care poate stabili gradul de dezvoltare al coxartrozei. Descrieţi-i simptomele şi momentul când au început să apară. Vă va face un examen clinic complet şi vă poate solicita să efectuaţi mişcări de rotaţie, flexie şi de întindere a şoldurilor.

Este posibil ca medicul ortoped să vă ceară să faceţi câţiva paşi sau să staţi într-un picior, pentru a vedea cum se aliniază şoldurile dvs. şi cum sunt acestea afectate de coxartroză.

Pentru a vă putea pune diagnosticul de coxartroză, medicul va avea nevoie să efectuaţi o radiografie a bazinului şi a şoldului afectat. Cu ajutorul acestor  radiografii medicul ortoped va putea observa starea cartilajului articular, dacă există formaţiuni de tip „ciocuri osoase” (osteofite) sau dacă există alte anomalii.

Tratamentul coxartrozei

Deşi efectele coxartrozei sunt ireversibile, dacă tratamentul nechirurgical este început devreme, acesta vă poate scuti de multă durere şi poate încetini progresia bolii. Dacă durerea şi dizabilitatea dată de coxartroză nu se ameliorează cu tratamentul nechirurgical atunci chirurgia vine în sprijinul dvs.

Nechirurgical

În cazul în care suferiţi de coxartroză în fază incipientă, primele măsuri pe care le puteţi lua sunt:

 • Evitaţi eforturile de lungă durată care implică articulaţia şoldului;
 • Urmaţi un program de fizio-kinetoterapie specific pentru coxartroză, cu exerciţii uşoare, regulate, precum înotul, aerobica în apă sau ciclism, pentru a menţine funcţionalitatea articulaţiei şi pentru a o păstra funcţiile motorii ale acesteia;
 • Administraţi-vă medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene, prescrise de medic pentru durere;
 • Schimbaţi activităţile care presupun un impact mare la nivelul şoldurilor (alergat, tenis, fotbal) cu altele ce au un impact mic (înot, ciclism). Acestea vor solicita mai puţin şoldurile dumneavoastră;
 • Dacă sunteţi supraponderal luaţi măsuri pentru a pierde din greutatea în surplus.
 • Atunci când mergeţi utilizaţi un mijloc de sprijin (baston) pentru a reduce solicitarea şoldului afectat de artroză.

Chirurgical

În cazul în care coxartroza dvs. este într-o fază avansată, durerea nu este redusă de tratamentul nechirurgical, şoldurile dor chiar şi în timpul repausului din timpul nopţii şi/sau se deformează în mod vizibil şi sever, medicul ortoped vă poate recomanda înlocuirea totală a articulaţiei (protezarea) şoldului pe cale chirurgicală (artroplastie).

Sold drept protezat
Proteză totală şold drept

Proteza de şold va consta în înlocuirea articulaţiei cu o articulaţie artificială cu două piese, una pentru bazin şi una pentru femur. Această intervenţie va elimina durerea cauzată de coxartroză, va îmbunătăţi foarte mult capacitatea de a merge şi va creşte calitatea vieţii dumneavoastră.

citeşte şi PROTEZAREA MINIM INVAZIVĂ A ŞOLDULUI

Recuperarea

După orice intervenţie de înlocuirea totală a articulaţiei (protezare) a şoldului va fi necesară o perioadă de recuperare. După intervenţie veţi avea nevoie de cârje sau de un cadru de sprijin. De asemenea, foarte importantă este kinetoterapia postoperatorie, deoarece prin kinetoterapie se recâştigă forţa musculară pierdută pentru a redobândi mobilitatea şoldului, afectat de coxartroză.

Dr. Robert Apostolescu Ortoped sold si genunchi

DR. ROBERT APOSTOLESCU

medic primar ortoped