Fractura osului lung, dublu curbat si pereche ce formeaza partea anterioara a centurii scapulare mai este cunoscuta si sub denumirea de fractura de clavicula, o fractura foarte des intalnita, care afecteaza persoane de toate varstele.

Anatomie

Clavicula este situata intre stern si omoplat (acromionul scapulei) leagand bratul de corp.

Clavicula este asezata deasupra mai multor nervi si vase sanguine importante. Totusi, aceste structuri vitale sunt arareori afectate in momentul ruperii claviculei chiar si in cazul in care capetele osului se deplaseaza in urma fracturii.

Descriere

Clavicula este un os lung iar majoritatea fracturilor se produc la mijlocul acestuia. Cu totul ocazional fractura se poate produce la nivelul conexiunii claviculei cu sternul sau cu omoplatul.

Cauze

Facturile de clavicula sunt adesea cauzate de o lovitura directa aplicata la nivelul umarului. Acestea pot aparea in timpul unei caderi pe umar sau in urma unui accident rutier. La nou nascuti, aceste fracturi pot aparea in timpul travaliului.

Simptome

Fracturile de clavicula pot fi foarte dureroase si pot face dificila sau chiar imposibila miscarea bratului. Alte simptome includ:

  • Pozitia vicioasa a umarului care este „cazut” si adus anterior;
  • Imposibilitatea ridicarii bratului din cauza durerii insuportabile;
  • Senzatia de scrasnet/frecare la incercarea de a ridica bratul;
  • Deformarea regiunii la nivelul claviculei;
  • Invinetirea, inflamarea si/sau sensibilitate crescuta in zona claviculei.

Examinare medicala

Pe parcursul evaluarii medicale, doctorul ortoped va pune intrebari despre modul in care s-a produs leziunea si simptome, dupa care va trece la examinarea umarului.

De regula, aceasta afectiune este insotita de o deformare sau „umflatura” vizibila deasupra locului fracturii. La apasare usoara, pacientul va resimti durere. Desi se intampla destul de rar ca un fragment osos sa penetreze pielea spre exterior, el poate insa impinge pielea in sus.

Medicul va examina atent umarul pentru a se asigura ca nici un nerv sau vas de sange nu a fost afectat.

Pentru a identifica exact locul si gravitatea fracturii, doctorul ortoped va solicita o radiografie. O radiografie a intregului umar va fi adesea efectuata pentru a elimina suspiciunile de leziuni asociate fracturii de clavicula. Daca sunt fracturate si alte oase, medicul ortoped poate recomanda o tomografie computerizata (CT) pentru o mai buna vizualizare.

Tratament nechirurgical

In cazul in care capetele osului nu s-au deplasat deloc sau sau deplasat putin de la locul lor si sunt aliniate corect, in mod normal nu se va recurge la interventie chirurgicala. Fractura de clavicula se vindeca in cele mai multe cazuri fara o interventie chirurgicala.

Imobilizarea

Un simplu bandaj Dessault sau un bandaj in forma de opt (Watson Jones) va fi aplicat pentru a sprijini bratul si a contribui la mentinerea acestuia in pozitia corecta pentru vindecare.

Medicatie

Analgezicele, inclusiv cele pe baza de paracetamol si antiinflamatoarele nesteroidiene, pot contribui la reducerea durerii pe masura ce fractura se vindeca.

Kinetoterapie

In perioada in care pacientul poarta bandajul, cel mai probabil forta musculara a umarului va slabi. De indata ce osul incepe sa se vindece, durerea va scade in intensitate si doctorul ortoped poate aviza inceperea unor exercitii usoare de recuperare pentru umar si cot. Aceste exercitii vor mentine mobilitatea umarului si vor preveni hipotrofia musculara. Dificultatea exercitiilor va creste gradual, odata ce fractura se vindeca.

Control regulat

Vizitele regulate la medicul dumneavostra ortoped sunt obligatorii pana la vindecarea completa a fracturii de clavicula. Medicul ortoped va va examina si va solicita radiografii pentru a se asigura ca osul se vindeca in pozitia corecta. Dupa vindecarea claviculei, va veti putea relua progresiv toate activitatile obisnuite.

Complicatii

Fractura se poate deplasa inainte de vindecare. Urmarea cu strictete a instructiunilor medicului ortoped este extrem de importanta pentru a asigura mentinerea claviculei in pozitia corecta.

In situatia in care fragmentele osoase fracturate se deplaseaza iar osul se vindeca in acea pozitie, apare „consolidarea vicioasa”. Tratamentul acesteia poate fi chirurgical, in functie de afectarea sau nu a functionalitatii umarului.

Pe masura ce fractura se vindeca, la locul fracturii poate sa apara o umflatura datorita calusului care se formeaza. De regula, aceasta se resoarbe in timp dar este posibil ca o mica umflatura sa persiste permanent.

Tratament chirurgical

Daca deplasarea fracturii este mare, medicul ortoped va va recomanda interventia chirurgicala. Operatia va asigura alinierea oaselor in pozitia corecta si metinerea lor in aceasta pozitie pe parcursul vindecarii.

Placi si suruburi

In timpul interventiei, fragmentele osoase sunt repozitionate mai intai potrivit alinierii normale si apoi fixate cu ajutorul unor suruburi speciale si/sau cu ajutorul unor placute metalice atasate pe suprafata osoasa a claviculei.

Dupa interventie pacientul poate avea o usoara amorteala a unei mici portiuni de piele de la nivelul inciziei. Aceasta amorteala va disparea cu timpul. Deoarece clavicula este protejata de un strat subtire de tesut adipos, este posibil ca pacientul sa simta placa sub piele.

De regula placutele si suruburile nu sunt indepartate dupa vindecarea osului decat daca genereaza disconfort. Nu s-au inregistrat probleme cu astfel de dispozitive insa in unele cazuri purtarea centurii de siguranta sau a unui rucsac poate irita zona claviculei. Daca se intampla acest lucru, implantul va fi indepartat dupa vindecarea fracturii.

Brose

Pentru a mentine fractura in pozitia corecta dupa repozitionarea capetelor osoase, se pot utiliza de asemenea brosele. Inciziile pentru introducerea broselor sunt de regula mai mici decat cele utilizate pentru insertia placilor. Brosele pot cauza iritatii ale pielii in locul in care au fost introduse si de regula sunt indepartate dupa vindecarea fracturii.

Recuperarea

Vor fi efectuate exercitii specifice care vor contribui la reluarea miscarii si fortificarea umarului. Medicul ortoped va pregati un plan de recuperare pentru acasa sau poate recomanda efectuarea acestuia cu ajutorul unui fiziokineto-terapeut.

Programele de terapie debuteaza de regula cu exercitii usoare. Medicul ortoped va adauga progresiv exercitii de dificultate mai mare pe masura ce fractura de clavicula se vindeca.

Desi este un proces lent, respectarea planului de kinetoterapie este un factor important in reluarea tuturor activitatilor.

Complicatii chirurgicale

Persoanele care consuma produse din tutun, sufera de diabet sau persoanele in varsta sunt mai expuse riscului aparitiei unor complicatii in timpul interventiei chirurgicale si in perioada post-operatorie. Ele sunt totodata predispuse la probleme de vindecare a plagii si de consolidare osoasa. Pacientul trebuie sa consulte medicul ortoped cu privire la riscurile si beneficiile interventiei chirurgicale in cazul fracturii de clavicula.

Riscurile specifice interventiei chirurgicale in cazul fracturilor de clavicula includ:

  • Neconsolidarea fracturii (pseudartroza);
  • Leziuni pulmonare;
  • Leziuni vasculo-nervoase;
  • Infectia
  • Deteriorarea dispozitivului de fixare.

Rezultate

Indiferent daca tratamentul administrat este unul chirurgical sau nu, este posibil ca vindecarea claviculei sa dureze cateva luni sau chiar mai mult, in cazul diabeticilor sau persoanelor care fumeaza sau mesteca tutun.

Majoritatea pacientilor isi reiau activitatea dupa o luna jumatate pana la 3 luni de la accidentare. Chirurgul ortoped va va spune daca fractura este suficient de stabila pentru a permite acest lucru. Reluarea activitatilor obisnuite sau ridicarea bratului inainte ca doctorul sa permita acest lucru poate cauza deplasarea fragmentelor de fractura sau deteriorarea dispozitivului de fixare, ceea ce poate necesita reluarea tratamentului de la zero.

Odata ce fractura de clavicula s-a vindecat complet, pacientul isi poate relua activitatea sportiva in siguranta.