Osteoporoza este o boala caracterizata prin reducerea densitatii minerale osoase (demineralizarea osoasa), asociata cu risc crescut de fractura. Termenul “osteoporoza” se traduce, literalmente, prin “os poros”. Boala este tacuta, putand sa evolueze timp de mai multi ani, fara simptome sau discomfort, pana cand se produce o fractura. Osteoporoza poate duce la o pierdere in inaltime si la aparitia cifozei (cocoasa-curbarea severa a coloanei cervico-toracale).

Care sunt riscurile de osteoporoza?

Osteoporoza este o problema majora de sanatate care afecteaza mai bine de 27 milioane de indivizi la nivelul Europei si reprezinta cauza a mai mult de 3,5 milioane de fracturi osoase pe an. Potrivit Fundatiei Internationale de Osteoporoza, numarul facturilor cauzate de osteoporoza poate ajunge pana la 4,5 milioane anual pana in 2025.

Una din doua femei si unul din patru barbati de peste 50 de ani va suferi de cel putin o fractura ca urmare a osteoporozei. Fracturile osteoporotice afecteaza cel mai frecvent soldul, coalana vertebrala, incheietura mainii sau bratul si apar adesea in urma unor cazaturi. Chiar si simpla efectuare a unor treburi casnice poate genera o fractura a coloanei vertebrale daca oasele sunt slabite de osteoporoza.

Cea mai severa fractura osteoporotica este fractura de sold. Majoritatea pacientilor care au suferit o fractura de sold si care au fost independenti pana la producerea fracturii vor avea nevoie de ajutorul familiei sau de ingrijire la domiciliu dupa fracturarea soldului. De asemenea, pentru cateva luni, ei vor avea nevoie de ajutatoare la mers si aproape jumatate din bolnavi vor folosi permanent bastonul sau cadrul de mers pentru a se deplasa prin casa sau afara.

Cauzele osteoporozei

Cauzele exacte ale aparitiei osteoporozei nu sunt cunoscute, insa exista mai multi factori ce pot duce la instalarea bolii:

Imbatrinirea

Odata cu inaintarea in varsta apare si demineralizarea osoasa. Dupa varsta de 35 de ani, organismul produce o cantitate mai mica de substanta osoasa noua pentru a o inlocui pe cea pierduta. In general, cu cat persoana este mai in varsta, cu atat masa osoasa este mai mica si riscul de aparitie a osteoporozei este mai mare.

Factorii ereditari

Riscul de osteoporoza este mai ridicat la persoanele cu un istoric familial de fracturi, la persoanele cu un corp minion, suplu, la caucazieni si asiatici. Factorii ereditari pot contribui la explicarea cauzelor pentru care anumite persoane dezvolta osteoporoza la varste fragede.

Alimentatia si stilul de viata

Alimentatia deficitara, inclusiv o dieta saraca in calciu, greutatea scazuta si stilul de viata sedentar au fost asociate cu osteoporoza, la fel ca si fumatul si consumul excesiv de alcool.

Consumul unor medicamente si afectiunile asociate

Osteoporoza a fost de asemenea asociata cu consumul anumitor medicamente, inclusiv steroizi, si cu alte afectiuni medicale, inclusiv cele tiroidiene.

Prevenirea osteoporozei

Pentru a preveni aparitia osteoporozei, pentru a-i incetini evolutia, si pentru a va proteja de fracturi este necesar ca alimentatia dumneavoastra sa includa cantitatile adecvate de calciu si vitamina D si sa faceti sport in mod regulat.

Calciu

In perioada de crestere, organismul are nevoie de calciu pentru buna dezvoltare a oaselor si pentru a acumula rezerve. Calciul continua sa fie un nutrient de baza dupa perioada de crestere deoarece corpul pierde calciu in fiecare zi. Desi calciul nu impiedica demineralizarea progresiva a oaselor dupa menopauza, el continua sa joace un rol primordial in mentinerea calitatii osoase. Chiar daca femeile au ajuns la menopauza sau osteoporoza este deja instalata, administrarea de calciu si vitamina D pot reduce riscul aparitiei fracturilor.

Doza de calciu necesara depinde de varsta si de alti factori. Se recomanda administrarea urmatoarelor cantitati de calciu zilnic:

  • Barbatii si femeile intre 9 si 18 ani: 1.300 mg zilnic;
  • Femeile si barbatii intre 19 si 50 ani: 1.000 mg zilnic;
  • Femeile insarcinate si care alapteaza in varsta de pana la 18 ani: 1.300 mg zilnic;
  • Femeile insarcinate si care alapteaza intre 19 si 50 ani: 1.000 mg zilnic;
  • Femeile si barbatii de peste 50 ani: 1.200 mg zilnic.

Produsele lactate, inclusiv iaurtul si branza, reprezinta surse excelente de calciu. Un pahar obisnuit de lapte (aproximativ 230 ml) contine aproximativ 300 mg de calciu. Alte alimente bogate in calciu sunt sardinele cu oase si legumele cu frunze verzi, inclusiv broccoli.

Daca alimentatia dvs. nu contine suficient calciu, pot fi de ajutor suplimentele alimentare. Consultati medicul inainte de a incepe administrarea suplimentelor cu calciu.

Vitamina D

Vitamina D contribuie la fixarea calciului. Doza recomandata de vitamina D este de 200-600 UI (unitati internationale) zilnic. Suplimentele nutritive constituie o sursa excelenta de vitamina D. Pot fi de asemenea administrate suplimente de vitamine in cazul in care alimentatia nu contine suficiente cantitati de vitamina D. Consultati medicul inainte de administrare, deoarece excesul de vitamina D poate fi toxic.

Sport in mod regulat

Indiferent de varsta, sportul poate reduce pierderea densitatii osoase si poate aduce multe alte beneficii sanatatii. Un program moderat de exercitii regulate (de 3 – 4 ori pe saptamana) este eficient pentru combaterea si gestionarea osteoporozei. Mersul pe jos, jogging-ul, catararea, urcatul scarilor, dansul, exercitiile pe banda si ridicarea greutatilor sunt probabil cele mai bune in acest sens. Caderile reprezinta 50% din cauzele fracturilor, astfel ca, si in cazul in care aveti o densitate osoasa mica, fracturile pot fi prevenite daca se evita caderile.

Cum se diangosticheaza osteoporoza?

Diagnosticarea osteoporozei se face de catre medic printr-un istoric medical complet, examinare clinica, radiografii ale scheletului, densimetria osoasa si alte teste de laborator. Daca medicul identifica o masa osoasa redusa, este posibil sa solicite alte teste pentru a elimina suspiciunea altor afectiuni ce pot genera pierderea densitatii osoase, cum este hiperparatiroidismul (crestere secretiei de hormoni a glandelor paratiroide).

Densimetria osoasa este o tehnica sigura, nedureroasa, care compara densitatea osoasa a pacientului cu densitatea osoasa maxima pe care o persoana de acelasi sex si de aceeasi etnie ar fi trebuit s-o atinga la varsta de 20-25 ani.

Densimetria osoasa este frecvent efectuata la persoanele de sex feminin ajunse la menopauza. Actualmente sunt folosite mai multe tipuri de densimetrie osoasa pentru a identifica pierderea densitatii osoase in diverse zone ale corpului. Examinarea DEXA (Dual Energy X-Ray Absorptiometry) este una din metodele cu cea mai inalta acuratete in detectarea osteoporozei, dar exista si alte tehnici ce pot identifica osteoporoza, cum ar fi tomografia computerizata cantitativa (QCT).

Cum se trateaza osteoporoza?

Tratamentul osteoporozei se concentreaza in special pe prevenirea pierderilor de masa osoasa. Tratamentul implica adesea efortul de echipa al unui medic internist, al unui ortoped, al unui ginecolog si al unui endocrinolog. Exista mai multe tipuri de tratamente pentru osteoporoza, sportul si terapia nutritionala fiind adesea componente cheie ale planului terapeutic pentru osteoporoza.

Terapia de inlocuire a estrogenului

Terapia de inlocuire a estrogenului (Estrogen replacement therapy – ERT) este recomandata mai ales femeilor care prezinta un risc mare de osteoporoza, pentru a preveni pierderea densitatii osoase si a reduce riscul de fracturi. Administrarea de hormoni poate de asemenea preveni bolile cardiace si poate imbunatati functia cognitiva. Aceasta terapie nu este totusi lipsita de riscuri, inclusiv riscul sporit de cancer de san, motiv pentru care va trebui analizata atent cu medicul curant.

Modulatorii selectivi de receptori estrogenici

Noii anti-estrogeni cunoscuti sub denumirea de SERM (selective estrogen receptor modulators) pot creste masa osoasa, pot reduce riscul de fractura a coloanei vertebrale si pot reduce riscul de cancer de san.

Calcitonina

Calcitonina este un alt tratament utilizat pentru reducerea pierderii densitatii osoase. Acest tratament, administrat sub forma de spray nazal contribuie la cresterea masei osoase si limitarea fracturilor.

Bisfosfonati

Bisfosfonatii, inclusiv alendronat-ul, sporesc in mod considerabil masa osoasa si previn fracturile de coloana vertebrala si sold.

ERT, SERM, calcitonina, si bisfosfonatii ofera pacientilor cu osteoporoza posibilitatea nu doar de a-si creste masa osoasa, ci si de a reduce in mod semnificativ riscul de fracturi. Este, desigur, mai bine sa previi decat sa tratezi.