De cele mai multe ori cauzele aparitiei sindromului de tunel carpian sunt necunoscute. Multe lucruri contribuie la dezvoltarea bolii. Studiile arata ca femeile si persoanele in varsta au un risc mai mare de a dezvolta sindromul de tunel carpian. Exista, de asemenea, o serie de alti factori care pot provoca compresia tunelului carpian:
- Ereditatea : Canalul carpian poate fi mai ingust in cazul unelor persoane. Aceasta trasatura poate fi genetica.
- Activitatea: Repetarea acelorasi miscari pe o perioada lunga de timp poate afecta tendoanele si produce inflamatie.
- Sarcina: Schimbarile hormonale din timpul sarcinii pot provoca retentie de apa si inflamatie.
- Afectiunile asociate: Diabet zaharat, artrita reumatoida, afectiunile glandei tiroide sunt conditii medicale care pot provoca compresie la nivelul tunelului carpian.
Ce este sindromul de tunel carpian ?
Intelegerea anatomiei articulatiei mainii va poate ajuta sa intelegeti mai bine sindromul de tunel carpian. Tunelul carpian este un pasaj ingust din incheietura mainii, larg de aproximativ un centimetru. Partea de jos si lateralele acestui tunel sunt formate de oasele incheieturii mainii (carpiene). In partea de sus tunelul este acoperit de o banda puternica de tesut conjunctiv numit ligamentul carpian transversal.
Nervul median este unul dintre principalii nervi de la nivelul mainii. Acesta controleaza senzatiile din partea palmara a degetului mare, indexului, mijlociului si inelarului. Impreuna cu cele noua tendoane ale muschilor ce asigura flexia degetelor, nervul median trece de la nivelul antebratul dvs. in mana prin ingustul tunel carpian.
Cum apare sindromul de tunel carpian ?
Sindromul de tunel carpian apare atunci cand tesuturile ce inconjoara tendoanele din incheietura mainii se inflameaza (umfla) si fac presiune asupra nervului median. Aceste tesuturi poarta numele de sinoviala, ce are rolul de a lubrifia tendoanele, usurand astfel miscarea degetelor . Inflamarea sinovialei ingusteaza spatiul si asa mic al canalului carpian, in timp aparand afectarea nervului median . Acest lucru poate duce la dureri de mana, amorteala si furnicaturi.
Este bine sa diagnosticam aceasta afectiune cat mai timpuriu?
Deoarece boala se agraveaza in timp, cu cat mai repede se incepe tratamentul, cu atat mai bine. Dupa discutarea istoricul medical, medicul ortoped va va intreba despre simptome. Au inceput treptat sau brusc ? Vin si se duc ? Se accentueaza noaptea ? Simptomele apar atunci cand tineti ceva in mana, cum ar fi o carte sau un telefon? Toate acestea sunt semnele comune ale sindromului de canal carpian.
Examinare
Medicul ortoped va incerca sa recreeze simptomele acestei afectiuni prin examinarea incheieturii mainii in diferite pozitii sau apasand de a lungul traiectului nervului median pana la aparitia senzatei de furnicatura sau amorteala la nivelul degetelor.
Teste electromiografice
Aceste teste masoara cat de severa este presiunea pe nervul median. Rezultatele lor ajuta medicul ortoped in a stabili tratamentul corect pentru dumneavoastra.
Care sunt formele de tratament?
Atunci cand sunt tratate de timpuriu, simptomele sindromului de tunel carpian pot fi ameliorate cu masuri simple, fara o interventie chirurgicala.
1. Imobilizarea – Orteza sau atela folosite pe timp de noapte vor tine incheietura mainii într-o pozitie neutra. Acest lucru previne iritarea nocturna a nervului median care apare la miscarile de rasucire ale incheieturi mainii din timpul somnului. De asemenea, purtarea unei atele in timpul activitatilor care agraveaza simptomele poate fi de folos.
2. Antiinflamatoarele non steroidiene – Medicamente precum ibuprofenul (sau alte medicamente antiinflamatorii) reduc durerea si inflamatia.
3. Schimbarea activitatii – Simptomele sunt precipitate de mentinerea pentru mult timp a mainii si incheieturii acesteia in aceeasi pozitie. In cazul in care locul de munca sau hobby-urile practicate agraveaza simptomele, schimbarea acestor activitati pot incetini sau opri progresia bolii.
4. Infiltratii locale cu steroizi – Cortizonul este un puternic medicament anti-inflamator care, daca este injectat in tunelul carpian poate duce la disparitia durerilor. Simptomele insa pot reveni dupa o perioada de timp. Infiltratiile cu corticosteroizi nu se practica in mod uzual.
5. Interventia chirurgicala – Decizia interventiei chirurgicale depinde de severitatea simptomalogiei dvs. In cazuri grave, de lungă durată, chirurgia poate fi recomandata pentru a preveni daunele ireversibile ale afectari nervului median. Chirurgul ortoped poate, de asemenea, lua in considerare interventia chirurgicala in cazul în care simptomele persista dupa epuizarea tratamentelor non-chirurgicale.
Scopul interventiei chirurgicale este de a face mai mult loc pentru nervul median si tendoane. Exista diferite tehnici chirurgicale pentru a face acest lucru, toate implicand taierea ligamentului carpian transversal pentru a deschide tunelul carpian. Cand ligamentul se vindeca va fi mai mult loc pentru nerv si tendoane. Interventile chirurgicale pentru sindromul de canal carpian se fac de obicei cu anestezie locala. Cei mai multi pacienti sunt capabili sa mearga acasa la cateva ore dupa operatie.
Recuperarea
Dupa interventia chirurgicala va puteti astepta la unele dureri, umflare si rigiditate la nivelul incheieturii mainii. O durere usoara in palma poate dura mai multe luni, si o recuperare completa poate dura până la un an. Cei mai multi pacienti observa diminuarea semnificativa a simptomelor imediat dupa interventia chirurgicala. La persoanele cu simptomatologie severa sau de foarte lunga durata, recuperarea poate sa nu fie completa nici dupa interventia chirurgicala. De aceea este foarte important sa nu ignorati afectiunea si sa va prezentati cat mai repede la medicul ortoped.