Fumatul şi intervenţia chirurgicală ortopedică

Fumatul este recunoscut drept una dintre cauzele majore de îmbolnăvire ce poate fi prevenită. Majoritatea persoanelor sunt conştiente că fumatul este asociat cu bolile de inimă şi respiratorii, precum şi cu mai multe tipuri de cancer. Cu toate acestea, multe persoane nu ştiu că fumatul are consecinţe extrem de severe şi asupra oaselor, muşchilor şi articulaţiilor, şi că fumatul împiedică adesea obţinerea unor rezultate bune în urma intervenţiilor chirurgicale efectuate de către medicul ortoped.

Fumatul are efecte nefaste asupra vindecării fracturilor şi plăgilor după intervenţia chirurgicală.

Fumătorii au nevoie de o perioadă mai lungă de vindecare a fracturilor din cauza efectelor nocive ale nicotinei asupra producerii de ţesut osos.

De asemenea, rata apariţiei complicaţiilor după intervenţia chirurgicală este mai mare la fumători – de fapt, este posibil ca fumatul să fie cel mai important factor determinant al complicaţiilor postoperatorii. Printre cele mai cunoscute complicaţii cauzate de fumat se numără:

  • Vindecarea cu dificultate a plăgilor;
  • Infecţiile;
  • Rezultate mai puţin satisfăcătoare în urma operaţiei.

Cercetătorii au observat că la pacienţii care se lăsă de fumat se îmbunătăţesc rezultatele tratamentelor chirurgicale pentru afecţiuni şi leziuni musculo-scheletale.

Cercetări privind fumatul şi procedurile ortopedice

În două tipuri specifice de intervenţii (fuziunea lombară şi repararea coafei rotatorii a umărului), rezultatele au fost mult mai bune la persoanele care nu au fumat niciodată şi pentru cele care au renunţat la fumat decât pentru fumători.

Fumatul şi intervenţia de fuziune lombară

Intervenţia de fuziune lombară este adesea utilă pentru tratamentul afecţiunilor discale din zona lombară. Două sau mai multe oase ale coloanei vertebrale sunt „sudate” cu grefe osoase şi dispozitive interne precum bare metalice.

Succesul acestei intervenţii depinde de cât de bine se vindecă oasele pentru a forma o unitate solidă. O intervenţie de succes poate reduce durerea şi îmbunătăţi capacitatea pacientului de a desfăşura activităţi zilnice.

Conform studiilor privind fuziunea lombară la nivelul zonei lombare rata de succes a fost de 80% – 85% la nefumători sau persoane care au renunţat la fumat după intervenţie, iar aceasta a scăzut la 73% pentru fumători. Mai bine de 70% dintre nefumători şi fumători care au renunţat, au beneficiat de reinserţia profesională, şi doar jumătate dintre fumători şi-au putut relua lucrul.

Fumatul şi intervenţia de refacere a coafei rotatorii

Fumatul are de asemenea un impact negativ asupra intervenţiilor care afectează muşchii, precum cei de la nivelul umărului. Un studiu a comparat rezultatele a 235 pacienţi trataţi la două instituţii medicale diferite. Rezultatele nefumătorilor au fost sensibil mai bune decât cele are fumătorilor. Nefumătorii s-au confruntat cu o durere mai redusă şi o funcţionalitate mai bună după intervenţie decât fumătorii. Rezultate bune sau excelente au fost înregistrate la 84% dintre nefumători şi doar 35% dintre fumători.

Astfel de dovezi continuă să indice faptul că fumatul este dăunător nu doar pentru plămâni ci şi pentru oase şi muşchi.

Lăsaţi-vă de fumat acum

Conform cercetărilor, rezultatele în urma intervenţiei chirurgicale sunt mai bune la pacienţii nefumători sau cei care au renunţat la fumat.

Înainte de operaţie discutaţi acest aspect cu chirurgul ortoped. Interesaţi-vă şi de programele care vă ajută să scăpaţi de această dependenţă.