Atunci cand indoiti cotul puteti simti cu usurinta „varful” acestuia, o protuberanta osoasa ce apartine unui os al antebratului (ulna sau cubitusul). Acest varf se numeste olecran si este pozitionat direct sub pielea cotului, nefiind protejat de muschi sau alte tesuturi moi. Astfel, el se poate rupe usor in urma unui traumatism direct prin cadere pe cotul indoit.
Anatomie
Cotul reprezinta o articulatie formata din trei oase, care se indoaie si se intinde precum o balama. El este de asemenea important pentru miscarea de rotatie (pronatie/supinatie) a antebratului.
- Humerusul este acel os al bratului care se intinde de la umar la cot.
- Radiusul si Cubitusul sunt acele oase situate intre cot si incheietura mainii, paralele intre ele.
Cotul cuprinde portiuni din toate cele trei oase:
- Humerusul distal (portiunea inferioara), care reprezinta centrul „balamalei” cotului;
- Capul radial, care pivoteaza in jurul humerusului distal si se roteste in miscarea de prono-supinatie (atunci cand incheietura mainii se misca sus-jos);
- Olecranul, care reprezinta acea parte a ulnei (cubitusului) ce actioneaza ca un „caus” pentru capatul distal al humerusului si se roteste in jurul acestuia precum o balama; el este capatul osos „ascutit” al cotului si se poate simti cu usurinta pe sub piele deoarece este acoperit doar de piele.
Cauze
Fracturile de olecran sunt frecvente si apar de regula in mod izolat (adica nu sunt asociate altor leziuni).
Fractura de olecran poate aparea in mai multe moduri:
- Ca urmare a unui traumatism direct. Acesta se poate produce in timpul caderii (aterizarii direct pe cot) sau in urma unei lovituri cu un obiect dur (o bata de baseball, ciocnirea de bord in timpul unui accident rutier).
- Ca urmare a unui traumatism indirect. Aceasta poate interveni in urma unei caderi pe mana cu cotul in extensie (intins). Muschiul triceps de pe partea posterioara a bratului poate „smulge” olecranului de pe cubitus.
Simptome
- Durere brusca si intensa;
- Imposibilitatea de a intinde cotul;
- Inflamarea (umflarea) locului de deasupra olecranului;
- Sensibilitate la palpare;
- Amortirea unuia sau mai multor degete;
- Durere in timpul miscarii articulatiei.
Diagnostic
Pacientul cu fractura de olecran se va prezenta de urgenta in camera de garda acuzand o durere intensa a cotului si imposibilitatea de a-l misca. Pe parcursul examinarii medicul ortoped:
- Va examina pacientul la nivel cutanat pentru a vedea daca exista laceratii (taieturi); laceratiile pot fi cauzate de fragmente osoase si pot conduce la un risc crescut de infectii.
- Va palpa zona cotului pentru a stabili daca exista si alte puncte dureroase.
- Va verifica pulsul la incheietura mainii pentru a se asigura ca fluxul sanguin de la cot spre mana este cel corespunzator.
- Va verifica daca pacientul isi poate misca degetele si incheietura mainii si daca poate simti obiectele cu degetele.
- Poate cere pacientului sa intinda cotul;
- Poate examina umarul pacientului, bratul, antebratul, incheietura mainii si mana, chiar daca pacientul acuza dureri doar la nivelul cotului.
Vor fi efectuate radiografii ale cotului pentru a confirma existenta fracturii. Radiografiile pot releva de asemenea alte fracturi sau luxatii. Este posibil sa fie necesara si radiografierea bratului, antebratului, umarului, incheieturii si/sau mainii, in functie de recomandarile medicului si simptomele pacientului.
Tratament
In camera de garda, medicul, va administra pacientului analgezice si va imobiliza cotul cu o atela gipsata, pentru a-l mentine intr-o pozitie corecta.
Ulterior se va stabili daca este necesara sau nu interventia chirurgicala.
Pentru mai multe detalii cititi Tatamentul fracturii de olecran.