Fumatul si interventia chirurgicala ortopedica

Fumatul este recunoscut drept una dintre cauzele majore de imbolnavire ce poate fi prevenita. Majoritatea persoanelor sunt constiente ca fumatul este asociat cu bolile de inima si respiratorii, precum si cu mai multe tipuri de cancer. Cu toate acestea, multe persoane nu stiu ca fumatul are consecinte extrem de severe si asupra oaselor, muschilor si articulatiilor, si ca fumatul impiedica adesea obtinerea unor rezultate bune in urma interventiilor chirurgicale efectuate de catre medicul ortoped.

Fumatul are efecte nefaste asupra vindecarii fracturilor si plagilor dupa interventia chirurgicala.

  • Fumatorii au nevoie de o perioada mai lunga de vindecare a fracturilor din cauza efectelor nocive ale nicotinei asupra producerii de tesut osos.

De asemenea, rata aparitiei complicatiilor dupa interventia chirurgicala este mai mare la fumatori – de fapt, este posibil ca fumatul sa fie cel mai important factor determinant al complicatiilor postoperatorii. Printre cele mai cunoscute complicatii cauzate de fumat se numara:

  • Vindecarea cu dificultate a plagilor;
  • Infectiile;
  • Rezultate mai putin satisfacatoare in urma operatiei.

Cercetatorii au observat ca la pacientii care se lasa de fumat se imbunatatesc rezultatele tratamentelor chirurgicale pentru afectiuni si leziuni musculo-scheletale.

Cercetari privind fumatul si procedurile ortopedice

In doua tipuri specifice de interventii (fuziunea lombara si repararea coafei rotatorii a umarului), rezultatele au fost mult mai bune la persoanele care nu au fumat niciodata si pentru cele care au renuntat la fumat decat pentru fumatori.

Fumatul si interventia de fuziune lombara

Interventia de fuziune lombara este adesea utila pentru tratamentul afectiunilor discale din zona lombara. Doua sau mai multe oase ale coloanei vertebrale sunt „sudate” cu grefe osoase si dispozitive interne precum bare metalice.

Succesul acestei interventii depinde de cat de bine se vindeca oasele pentru a forma o unitate solida. O interventie de succes poate reduce durerea si imbunatati capacitatea pacientului de a desfasura activitati zilnice.

Conform studiilor privind fuziunea lombara la nivelul zonei lombare rata de succes a fost de 80% – 85% la nefumatori sau persoane care au renuntat la fumat dupa interventie, iar aceasta a scazut la 73% pentru fumatori. Mai bine de 70% dintre nefumatori si fumatori care au renuntat, au beneficiat de reinsertia profesionala, si doar jumatate dintre fumatori si-au putut relua lucrul.

Fumatul si interventia de refacere a coafei rotatorii

Fumatul are de asemenea un impact negativ asupra interventiilor care afecteaza muschii, precum cei de la nivelul umarului. Un studiu a comparat rezultatele a 235 pacienti tratati la doua institutii medicale diferite. Rezultatele nefumatorilor au fost sensibil mai bune decat cele are fumatorilor. Nefumatorii s-au confruntat cu o durere mai redusa si o functionalitate mai buna dupa interventie decat fumatorii. Rezultate bune sau excelente au fost inregistrate la 84% dintre nefumatori si doar 35% dintre fumatori.

Astfel de dovezi continua sa indice faptul ca fumatul este daunator nu doar pentru plamani ci si pentru oase si muschi.

Lasati-va de fumat acum

Conform cercetarilor, rezultatele in urma interventiei chirurgicale sunt mai bune la pacientii nefumatori sau cei care au renuntat la fumat.

Inainte de operatie discutati acest aspect cu chirurgul ortoped. Interesati-va si de programele care va ajuta sa scapati de aceasta dependenta.