Dacă suferiţi de gonartroză şi tratamentele nechirurgicale precum medicaţia şi utilizarea unor elemente ajutătoare la mers(baston, cârje, cadru de sprijin) nu mai dau rezultate, va trebui să luaţi în considerare intervenţia chirurgicală de protezare a genunchiului(artroplastia totală de genunchi).

Operaţia de înlocuire a articulaţiei genunchiului este o procedură sigură şi eficientă care duce imediat la eliminarea durerii, corectarea deformării piciorului şi reluarea activităţilor obişnuite.

Prima proteză de genunchi a fost pusă în anul 1968. De atunci, inovaţiile în domeniul materialelor şi tehnicilor chirurgicale au contribuit semnificativ la îmbunătăţirea performanţelor acestei intervenţii, artroplastia totală de genunchi reprezentând una dintre cele mai de succes proceduri în toată medicina.

Anatomie

Genunchiul este format din capătul inferior al femurului, capătul superior al tibiei şi rotulă(patelă). Locul în care aceste trei oase se îmbină este acoperit cu un cartilaj articular, care este neted, protejează oasele şi le permite să se mişte uşor.

Articulatia genunchiului
Anatomia genunchiului

Meniscurile sunt situate între femur şi tibie. Aceste structuri în forma literei „C” acţionează prin absorbţia şocurilor la care este supusă articulaţia genunchiului.

În mod normal, toate aceste componente funcţionează armonios. Însă o afecţiune de tipul gonartrozei sau un accident perturbă această armonie şi generează durere, scăderea forţei musculare şi diminuarea mobilităţii.

Descrierea procedurii

Înlocuirea articulaţiei genunchiului(protezarea genunchiului) poate fi denumită mai corect „refacerea suprafeţei” genunchiului deoarece doar cartilajul articular este în realitate înlocuit.

Procedura de artroplastie a genunchiului implică trei sau patru etape de bază:

 1. Pregătirea osului. Suprafeţele deteriorate ale cartilajului articular sunt îndepărtate împreună cu o mică parte din osul de dedesubt.
 2. Aplicarea implantului(de metal). Cartilajul îndepărtat este înlocuit cu implanturi metalice care recreează suprafaţa articulaţiei. Aceste elemente metalice de cele mai multe ori se cimentează în os.
 3. Aplicarea unui distanţier. Un distanţier de polietilenă(plastic) este inserat între componentele metalice pentru a asigura o suprafaţă lină de alunecare.
 4. Refacerea suprafeţei rotulei. În funcţie de caz, suprafaţa articulară a rotulei poate sau nu fi refăcută. Refacerea acesteia se face cu ajutorul unei componente din polietilenă(plastic).

Toate aceste componente formează proteza de genunchi.

Proteza de genunchi
Componentele protezei de genunchi

Când se recomandă intervenţia?

Dacă suferiţi de gonartroză şi vă confruntaţi cu următoarele probleme, cel mai probabil aveţi nevoie de o proteză de genunchi.

 • Durerea de genunchi sau rigiditatea acestuia vă limitează activităţile zilnice, inclusiv mersul pe jos, urcatul scărilor, coborâtul şi urcatul din/în maşină. Durerea se accentuează la mersul pe jos şi simţiţi nevoia să folosiţi un baston sau cârje pentru deplasare mai uşoară.
 • Durere moderată sau severă de genunchi care nu cedează în timpul repausului diurn său nocturn.
 • Deformarea genunchiului – arcuirea genunchiului spre interior sau exterior(picioare în X sau în paranteză).
 • Simptomele nu dispar cu alte tratamente nechirurgicale, precum medicaţia antiinflamatorie, infiltraţiile intraarticulare, fizioterapia, sau alte intervenţii chirurgicale.
Cum se face operaţia de protezare a genunchiului – Dr. Robert Apostolescu

Cine poate fi candidat pentru intervenţia de protezare a genunchiului?

Nu există contraindicaţii absolute legate de vârstă în ceea ce priveşte artroplastia totală de genunchi. Recomandarea pentru intervenţie se bazează pe gradul de durere şi dizabilitate date de boală şi nu pe vârsta.

Majoritatea pacienţilor care suferă o înlocuire a articulaţiei genunchiului au vârste cuprinse între 50 şi 80 de ani. Protezarea genunchiului a fost efectuată cu succes la pacienţi de toate vârstele – de la adolescenţi cu artrită juvenilă până la pacienţi în vârstă, cu artroză.

Aşteptări realiste după artroplastia totală de genunchi

Un factor important în luarea deciziei de a suferi o intervenţie de protezare a genunchiului este înţelegerea exactă a ceea ce se poate şi ceea ce nu se poate obţine prin operaţie.

Mai mult de 90% dintre pacienţii care au optat pentru înlocuirea totală a articulaţiei genunchiului au confirmat dispariţia durerii de genunchi şi creşterea calităţii vieţii prin uşurarea efectuării activităţilor zilnice. Astfel, proteza de genunchi vă va permite să faceţi aproape tot ceea ce făceaţi înainte de a fi dezvoltat această afecţiune.

În urma activităţilor normale, orice implant de genunchi începe să se uzeze la nivelul distanţierului de polietilenă. Activitatea fizică excesivă şi supraponderabilitatea grăbesc acest proces de uzură şi pot conduce la deteriorarea implantului şi la apariţia durerii. Prin urmare, majoritatea chirurgilor ortopezi avertizează pacienţii cu privire la practicarea excesivă a unor activităţi de impact mare cum ar fi alergarea, jogging-ul, săriturile, sau alte sporturi de mare impact pentru tot restul vieţii de după intervenţie.

Activităţile cu efecte benefice după înlocuirea articulaţiei de genunchi includ mersul pe jos, înotul, golful, şofatul, mersul pe bicicletă, dansul şi alte sporturi cu impact mic.

Cu un program adecvat de activităţi fizice, implantul de genunchi poate dura foarte mulţi ani.

Cum se simt pacienţii după operaţia de protezare a genunchiului.

Evaluarea stării de sănătate înainte de operaţie

Pentru pregătirea intervenţiei chirurgicale de protezare a genunchiului, chirurgul ortoped vă va solicita să faceţi mai multe analize şi consulturi medicale, pentru a avea o imagine clară asupra stării dumneavoastră de sănătate şi pentru a putea reduce la minim riscul unei complicaţii postoperatorii.

Informaţi-vă chirurgul ortoped despre medicamentele pe care le luaţi. Acesta vă va spune ce medicamente trebuie să continuaţi să luaţi şi care trebuie oprite înainte de operaţie.

Deşi incidenţa infecţiilor după artroplastia de genunchi este foarte scăzută, acestea pot apărea dacă bacteriile pătrund în sânge. Pentru a reduce riscul infecţiilor, procedurile stomatologice majore(precum extracţiile) trebuie finalizate înainte de intervenţia de artroplastie totală de genunchi.

De asemenea este foarte important ca înainte de operaţie să faceţi o radiografie a întreg membrului inferior afectat, care poartă numele de ORTHOLEG. Această radiografie specială este un element cheie, care este necesar medicului ortoped să planifice în cel mai mic detaliu operaţia, astfel încât la sfârşitul acesteia picioarele dumneavoastră să fie drepte, iar rezistenţa în timp a protezei de genunchi să fie cât mai mare.

Acum este disponibilă şi proteza personalizată de genunchi. Întrebaţi medicul ortoped şi despre această opţiune.

Pregătirea Operaţiei de Protezare

Planificarea socială şi la domiciliu

Deşi veţi putea să vă deplasaţi cu ajutorul cârjelor sau a unui cadru imediat după intervenţie, veţi avea nevoie de ajutor timp de câteva săptămâni pentru activităţi precum gătitul, cumpărăturile, baia şi spălatul rufelor.

Dacă locuiţi singur şi nu aveţi un ajutor, vă puteţi adresa unei firme ce prestează servicii de îngrijire la domiciliu, sau puteţi beneficia de serviciile unei clinici de recuperare.

Anumite modificări ale domiciliului pot face mai uşoară deplasarea prin casă în perioada de recuperare şi pot facilita desfăşurarea activităţilor zilnice:

 • Instalarea unor bare de sprijin sau a unei balustrade în baie sau cabina de duş.
 • Achiziţionarea unui scaun stabil pentru perioada de recuperare, cu o pernă tare şi şezutul mai sus(46 – 50 cm), cu spătar drept, două braţe şi a uni taburet pentru ridicarea intermitentă a picioarelor.
 • Instalarea unui înălţător pentru scaunul de toaletă, dacă toaleta este joasă.
 • Instalarea în baie sau în cabina de duş a unui scaun stabil, pentru a evita căderile.
 • Îndepărtarea tuturor covoarelor şi cablurilor ce vă stau în cale şi vă supun riscului de împiedicare.
Dr. Robert Apostolescu Ortoped sold si genunchi

DR. ROBERT APOSTOLESCU

medic primar ortoped