Dacă veţi suferi vreodată o fractură la nivelul piciorului, gambei, a coapsei, sau o procedură chirurgicală la nivelul membrelor inferioare, ori în cazul unui accident vascular cerebral, e posibil să aveţi nevoie de cârje, cadru de mers, sau baston pentru deplasarea dumneavoastră.
La început mersul cu ajutătoare poate părea dificil, dar cu câteva sfaturi şi ceva practică, o să căpătaţi încredere în dumneavoastră şi vă veţi putea ajuta de aceste dispozitive în condiţii de siguranţă.
Îndepărtaţi orice covoare sau carpete ce pot provoca alunecări şi securizaţi cablurile electrice din perimetrul încăperii.
La baie, folosiţi covoraşe antiderapante, bare de susţinere, înălţător la toaletă. Simplificaţi-vă viaţa, ţinând tot ce aveţi nevoie la îndemână. Restul lucrurilor nu trebuie să vă stea în cale.
Cârjele
Dacă în urma unui traumatism sau a unei proceduri chirurgicale medicul vă interzice să călcaţi pe membrul afectat, atunci veţi fi nevoiţi să utilizaţi cârjele.
Poziţionarea corectă
Stând în picioare şi în poziţie dreaptă, extremitatea superioară a cârjelor trebuie să ajungă la 2-4cm sub axilă (subsuoară). Mânerele cârjelor trebuie să se situeze la nivelul şoldurilor. Coatele să fie puţin îndoite când puneţi cârja în poziţia de utilizare.
Ţineţi cârjele lipite de corp şi folosiţi-vă mâinile pentru susţinerea greutăţii. Extremitatea superioară a cârjelor nu trebuie să facă presiune în axilă.
Mersul
Vă aplecaţi puţin şi puneţi cârjele la circa un pas în faţa dumneavoastră. Începeţi să faceţi primul pas ca şi cum aţi avea de gând să vă folosiţi de piciorul afectat, dar transferaţi greutatea pe cârje şi nu pe piciorul cu probleme. Corpul va avansa înainte printre cârje. Păşiţi apoi normal pe piciorul sănătos. Când piciorul normal atinge pământul, pregătiţi-vă următorul pas prin punerea cârjelor din nou la un pas înaintea dumneavoastră. Şi astfel ciclul se reia. Fiţi concentraţi pe unde mergeţi, nu la picioarele dumneavoastră.
Statul jos
Apropiaţi-vă cu spatele de scaunul/canapeaua pe care vreţi să vă aşezaţi. Duceţi piciorul pe care nu aveţi voie să călcaţi în faţa dumneavoastră şi ţineţi cele 2 cârje într-o mână. Folosiţi-vă de cealaltă mână pentru a simţi scaunul din spatele dumneavoastră. Lăsaţi-vă cu uşurinţă în jos aşezându-vă pe scaun. Puneţi cele 2 cârje la îndemână şi cu susul în jos. Pentru a vă ridica deplasaţi-vă uşor la marginea scaunului. Ţineţi ambele cârje în mâna de partea piciorului sănătos. Ridicaţi-vă pe piciorul sănătos cu ajutorul mâinii libere.
Urcatul şi coborâtul scărilor
URCAŢI CU PICIORUL SĂNĂTOS, COBORÂŢI CU PICIORUL BOLNAV.
La urcare susţinându-vă greutatea cu cele 2 cârje urcaţi o treaptă cu piciorul sănătos, trăgându-l pe cel bolnav ulterior. La coborâre poziţionaţi cele 2 cârje pe treaptă inferioară şi începeţi coborârea cu piciorul bolnav înainte. Apoi coborâţi piciorul sănătos care va şi menţine greutatea corpului. Atunci când scara are şi balustradă, aceasta poate ţine locul uneia din cele 2 cârje.
Cadrul de mers
Cadrul va permite un control bun al distribuţiei greutăţii corpului dumneavoastră prin folosirea braţelor şi diminuarea forţei distribuite prin intermediul picioarelor. Nu vă grăbiţi când folosiţi un cadru.
Poziţionarea corectă
Mânerele cadrului trebuie să ajungă la nivelul încheieturii mâinii (pumnului) de fiecare parte a corpului.
Mersul
Cu ambele mâini apucaţi mânerele superioare ale cadrului şi puneţi-l la circa un pas în faţa dumneavoastră. Primul pas va fi făcut înspre cadru cu piciorul bolnav. Apoi este adus piciorul sănătos lângă cel bolnav, pe piciorul suferind încărcând greutatea care v-a fost recomandată de către medicul ortoped. Cadrul poate fi folosit şi pentru mersul fără sprijin, în acest caz deplasarea făcându-se prin „săritură pe un picior” şi susţinerea fermă cu ajutorul mâinilor. Faceţi paşi mici când vă întoarceţi cu cadrul.
Statul jos
Apropiaţi-vă cu spatele de scaunul pe care vreţi să vă aşezaţi până îl atingeţi cu gambele dumneavoastră. Lăsaţi-vă în jos cu uşurinţă susţinându-vă cu ambele mâini aplicate pe mânerele scaunului. Pentru a vă ridica de pe scaun, împingeţi-vă cu mâinile şi apoi apucaţi mânerele cadrului de mers.
Urcatul şi coborâtul scărilor
Scările nu pot fi urcate sau coborâte cu ajutorul cadrului de mers. Nu încercaţi nici o dată să urcaţi/coborâţi scări folosind un cadru de mers. De asemenea nu folosiţi cadrul când urcaţi cu o scară rulantă.
Bastonul
Bastonul poate fi de un real folos dacă aveţi mici probleme de echilibru, scăderea forţei musculare sau durere la nivelul unuia dintre membrele inferioare. Dacă sunteţi o persoană în vârstă, bastonul vă poate ajuta să duceţi o viaţă independentă.
Poziţionarea corectă
Mânerul bastonului trebuie să ajungă la nivelul încheieturii mâinii (pumnului) dumneavoastră atunci când staţi în poziţie dreaptă. Cotul trebuie să fie puţin îndoit atunci când ţineţi bastonul în mână.
Bastonul se ţine în mâna opusă părţii care are nevoie de sprijin (lipsa forţei musculare la nivelul piciorului stâng, vă va obliga să ţineţi bastonul în mâna dreaptă).
Mersul
Când vreţi să mergeţi, bastonul şi piciorul bolnav se vor mişca şi vor atinge pământul în acelaşi timp. Poziţionaţi bastonul cu „un pas” în faţa dumneavoastră şi faceţi pasul cu piciorul suferind. Finalizaţi păşind apoi pe piciorul normal.
Urcatul şi coborâtul scărilor
Pentru a urca scările puneţi piciorul sănătos pe prima treaptă şi apoi urcaţi piciorul bolnav.
La coborâtul scărilor, mai întâi se pune bastonul pe treaptă inferioară, apoi se coboară cu piciorul bolnav şi ultimul vă cobora piciorul sănătos.