Daca veti suferi vreodata o fractura la nivelul piciorului, gambei sau a coapsei, sau o procedura chirurgicala la nivelul membrului inferior, ori in cazul unui accident vascular cerebral, e posibil sa aveti nevoie de carje, cadru de mers, sau un baston pentru deplasarea dumneavoastra.

La inceput tot ceea ce faceti poate parea dificil, dar cu cateva sfaturi si ceva practica, o sa capatati incredere in dumneavoastra si va veti putea ajuta de aceste dispozitive in conditii de siguranta.

Sfaturi generale

Indepartati orice covoare sau carpete ce pot provoca alunecari, si securizati cablurile electrice din perimetrul incaperii.

La baie, folositi covorase antiderapante, bare de sustinere, inaltator la toaleta. Simplificati-va viata, tinand tot ce aveti nevoie la indemana. Restul lucrurilor nu trebuie sa va stea in cale.

Carjele

Daca in urma unui traumatism sau a unei proceduri chirurgicale medicul va interzice sa calcati pe membrul afectat, atunci veti fi nevoiti sa utilizati carjele.

Pozitionarea corecta

Stand in picioare si in pozitie dreapta, extremitatea superioara a carjelor trebuie sa ajunga la 2-4cm sub axila (subsuoara). Manerele carjelor trebuie sa se situeze la nivelul soldurilor. Coatele sa fie putin indoite cand puneti carja in pozitia de utilizare.

Tineti carjele lipite de corp si folositi-va mainile pentru sustinerea greutatii. Extremitatea superioara a carjelor nu trebuie sa faca presiune in axila.

Mersul

Va aplecati putin si puneti carjele la circa un pas in fata dumneavoastra. Incepeti sa faceti primul pas ca si cum ati avea de gand sa va folositi de piciorul afectat, dar transferati greutatea pe carje si nu pe piciorul cu probleme. Corpul va avansa inainte printre carje. Pasiti apoi normal pe piciorul sanatos. Cand piciorul normal atinge pamantul, pregatiti-va urmatorul pas prin punerea carjelor din nou la un pas inaintea dumneavoastra. Si astfel ciclul se reia. Fiti concentrati pe unde mergeti, nu la picioarele dumneavoastra.

Statul jos

Apropiati-va cu spatele de scaunul/canapeaua pe care vreti sa va asezati. Duceti piciorul pe care nu aveti voie sa calcati in fata dumneavoastra si tineti cele 2 carje intr-o mana. Folositi-va de cealalta mana pentru a simti scaunul din spatele dumneavoastra. Lasati-va cu usurinta in jos asezandu-va pe scaun. Puneti cele 2 carje la indemana si cu susul in jos. Pentru a va ridica deplasati-va usor la marginea scaunului. Tineti ambele carje in mana de partea piciorului sanatos. Ridicati-va pe piciorul sanatos cu ajutorul mainii libere.

Urcatul si coboratul scarilor

Regula generalaURCATI CU PICIORUL SANATOS, COBORATI CU PICIORUL BOLNAV. La urcare sustinindu-va greutatea cu cele 2 carje urcati o treapta cu piciorul sanatos, tragandu-l pe cel bolnav ulterior. La coborare pozitionati cele 2 carje pe treapta inferioara si incepeti coborarea cu piciorul bolnav inainte. Apoi coborati piciorul sanatos care va si mentine greutatea corpului. Atunci cand scara are si balustrada, aceasta poate tine locul uneia din cele 2 carje.

Bastonul

Bastonul poate fi de un real folos daca aveti mici probleme de echilibru, scaderea fortei musculare sau durere la nivelul unuia dintre membrele inferioare. Daca sunteti o persoana in varsta, bastonul va poate ajuta sa duceti o viata independenta.

Pozitionarea corecta

Manerul bastonului trebuie sa ajunga la nivelul incheieturii mainii(pumnului) dumneavoastra atunci cand stati in pozitie dreapta. Cotul trebuie sa fie putin indoit atunci cand tineti bastonul in mana.

Bastonul se tine in mana opusa partii care are nevoie de sprijin (lipsa fortei musculare la nivelul piciorului stang, va va obliga sa tineti bastonul in mana dreapta).

Mersul

Cand vreti sa mergeti, bastonul si piciorul bolnav se vor misca si vor atinge pamantul in acelasi timp. Pozitionati bastonul cu „un pas” in fata dumneavoastra si faceti pasul cu piciorul suferind. Finalizati pasind apoi pe piciorul normal.

Urcatul si coboratul scarilor

Pentru a urca scarile puneti piciorul sanatos pe prima treapta si apoi urcati piciorul bolnav.

La coboratul scarilor, mai intai se pune bastonul pe treapta inferioara, apoi se coboara cu piciorul bolnav si ultimul va cobora piciorul sanatos.

Cadrul de mers

Cadrul va permite un control bun al distributiei greutatii corpului dumneavoastra prin folosirea bratelor si diminuarea fortei distribuite prin intermediul picioarelor. Nu va grabiti cand folositi un cadru.

Pozitionarea corecta

Manerele cadrului trebuie sa ajunga la nivelul incheieturii mainii (pumnului) de fiecare parte a corpului.

Mersul

Cu ambele maini apucati manerele superioare ale cadrului si puneti-l la circa un pas in fata dumneavoastra. Primul pas va fi facut inspre cadru cu piciorul bolnav. Apoi este adus piciorul sanatos langa cel bolnav, pe piciorul suferind incarcand greutatea care v-a fost recomandata de catre medicul ortoped. Cadrul poate fi folosit si pentru mersul fara sprijin, in acest caz deplasarea facandu-se prin „saritura pe un picior” si sustinerea ferma cu ajutorul mainilor. Faceti pasi mici cand va intoarceti cu cadrul.

Statul jos

Apropiati-va cu spatele de scaunul pe care vreti sa va asezati pana il atingeti cu gambele dumneavoastra. Lasati-va in jos cu usurinta sustinandu-va cu ambele maini aplicate pe manerele scaunului. Pentru a va ridica de pe scaun, impingeti-va cu mainile si apoi apucati manerele cadrului de mers.

Urcatul si coboratul scarilor

Nu incercati nici o data sa urcati/coborati scari cu ajutorul unui cadru de mers. De asemenea nu folositi cadrul cand urcati cu o scara rulanta.