Monturile denumite si Hallux Valgus inseamna devierea spre exterior (valgus) a degetului mare de la picior (hallux). Aspectul piciorului este deformat, cu devierea bazei degetului mare spre interior si aparitia in dreptul articulatiei sale a unei proeminente osoase, dura la palpare (montul propriu-zis). Pielea de deasupra poate fi rosie si sensibila la atingere. Monturile pot fi dureroase spontan sau durerea poate aparea secundar presiunii crescute datorate purtarii unor pantofi incomozi, cu compartimentul anterior ingust (de exemplu – pantofii cu toc). Degetul mare se poate angula atat de mult spre extern incat poate ajunge sub degetul al doilea. Daca diformitatea e prea severa, va fi foarte dificil sa mergeti. Durerea va deveni permanenta si veti dezvolta artroza.
Care sunt cauzele monturilor ?
De departe, cea mai frecventa cauza a monturilor o reprezinta purtarea indelungata a unei incaltaminte nepotrivite, de obicei pantofi ingusti in partea din fata, ce fac ca degetele sa fie stranse intr-o pozitie anormala. Monturile, pot fi de asemenea cauzate de poliartrita, sau pot avea o componenta familiala.
90% dintre femeile din Romania poarta pantofi incomozi (prea ingustati in partea anterioara a piciorului). Dintre acestea un procent de 60% au monturi. Nu este astfel deloc surprinzator ca monturile apar de 9 ori mai frecvent la femei decat la barbati.
Poate fi prevenita aparitia monturilor ?
Monturile devin dureroase cand „sunt lasate sa progreseze”. Dar nu toate monturile „progreseaza”. Unele dintre problemele cauzate de monturi pot fi gestionate fara o interventie chirurgicala. In general, monturile cu o diformitate usoara si care nu sunt dureroase, nu necesita interventie chirurgicala. Cu o preventie corespunzatoare, monturile pot sa nu devina o problema. Durerea provocata de monturi poate fi cu succes gestionata prin schimbarea incaltamintei cu una potrivita, „lejera” si care sa nu comprime degetele. Doctorul ortoped va poate da mai multe informatii cu privire la ce incaltaminte vi se potriveste.
Indicatii generale pentru alegerea unei incaltaminte potrivite:
- Nu alegeti incaltamintea dupa marimea marcata in interiorul pantofului. Dimensiunile variaza de la un brand la altul. Alegeti pantoful dupa cum va vine pe piciorul dumneavoastra.
- Selectati un pantof care se conformeaza pe cat posibil formei piciorului dumneavoastra.
- Masurati-va intotdeauna ambele picioare. Cele mai multe persoane au un picior usor mai mare decat celalalt. Alegeti dimensiunea cea mai mare pentru incaltaminte.
- Spre sfarsitul zilei picioarele dumneavoastra se pot „umfla” si astfel incaltamintea devine stramta. Alegeti o incaltaminte care sa va fie comoda pe tot parcursul zilei.
- Cumparati-va incaltaminte cu ½ de numar, sau chiar un numar mai mare.
- Calcaiul va trebui sa fie bine tinut de incaltamintea pe care vreti sa o purtati (sa aiba doar o alunecare minima).
- Nu cumparati o incaltaminte in care piciorul sta strans, in asteptarea ca „o sa se lase” cu timpul.
- Mergeti cativa pasi cu incaltamintea pe care vreti sa o cumparati, pentru a fi siguri ca vi se potriveste si va simtiti bine in ea.
Este indicata interventia chirurgicala in cazul dumneavoastra ?
Daca tratamentul nechirurgical nu da rezultate, va trebui sa luati in considerare o interventie chirurgicala. Studiile arata ca 85-90% din pacientii care au facut operatie pentru monturi sunt satisfacuti cu rezultatele postoperatorii.
Cand trebuie luata in considerare interventia chirurgicala:
- Durerea va limiteaza activitatile zilnice, inclusiv mersul chiar si atunci cand purtati incaltaminte lejera. Va este greu sa mergeti chiar si cateva sute de metri fara aparitia durerii.
- Inflamatia (umflatura) cronica a degetului mare, care nu cedeaza la medicamente si repaus.
- Deviatia spre exterior a degetului mare, catre degetele mici.
- Rigiditatea degetului mare – imposibilitatea flexiei (indoirii) si extensiei (indreptarii) degetului.
- Esecul tratamentului nechirurgical prin schimbarea incaltamintei si administrarea medicamentelor antiinflamatorii.
Fiti constienti de faptul ca asa numitele proceduri chirurgicale minimale sunt de multe ori inadecvate, putand face „mai mult rau decat bine”. Nu aveti pretentia ca dupa interventia chirurgicala sa aveti un picior perfect. Scopurile interventiei chirurgicale sunt – eliminarea durerii si corectia pe cat posibil a diformitatii. Chirurgia monturilor nu are un scop cosmetic.