Necroza avasculara de cap femural reprezinta o afectiune dureroasa a soldului care apare atunci cand vascularizatia la nivelul soldului este intrerupta. In lipsa sangelui celulele osoase mor astfel incat necroza aseptica de cap femural poate conduce in cele din urma la distrugerea articulatiei soldului si artroza (coxartroza).

Desi osteonecroza (necroza osoasa) poate aparea in orice os, necroza avasculara afecteaza cel mai des soldul. Spitalele trateaza anual mai bine de 20.000 pacienti care sufera de necroza aseptica de cap femural. In multe cazuri, ambele solduri sunt afectate.

Anatomie

Soldul este o articulatie de tip minge-cavitate in care cavitatea este formata din acetabul, de la nivelul bazinului, iar „mingea” este formata de capul femural sau capatul superior al femurului.

Un tesut neted si alunecos, denumit cartilaj articular, acopera suprafata capului femural si a acetabulului. Acesta determina o frictiune redusa si contribuie la „alunecarea” oaselor unul pe celalalt mentinand o buna mobilitate a soldului.

Cauze

Osteonecroza soldului se dezvolta atunci cand alimentarea cu sange a capului femural este intrerupta. In absenta unui aport adecvat de sange, osul de la capatul superior femurului (capul femural) moare ducand la prabusirea capului femural. Drept urmare, cartilajul articular care acopera oasele soldului se prabuseste la randul sau, conducand la artroza si invaliditate.

Factori de risc

Desi nu se cunosc cauzele exacte ale lipsei de aport sanguin, exista mai multi factori de risc ce pot facilita aparitia bolii:

  • Traumatismele – luxarea soldului, fracturile de sold, si alte traumatisme la nivelul soldului pot afecta vascularizatia si impiedica circulatia sangelui la nivelul capul femural;
  • Alcoolismul;
  • Medicamentele corticosteroidiene – se utilizeaza pentru tratarea mai multor boli precum astm, artrita reumatoida si lupusul eritematos sistemic; desi nu se cunoaste exact mecanismul prin care aceste medicamente duc la osteonecroza, studiile au aratat ca exista o legatura intre aceasta afectiune si utilizarea pe termen lung a medicamentelor steroidiene;
  • Alte afectiuni medicale – necroza aseptica de cap femural este asociata cu alte afectiuni, printre care boala de cheson (tulburari cauzate de depresurizare), anemia cu celule falciforme, tulburarile mieloproliferative, boala Gaucher, lupusul eritematos sistemic, boala Crohn, trombofilia si vasculita.

Incidenta

Desi necroza aseptica de cap femural afecteaza persoanele de orice varsta, ea apare mai frecvent la persoanele cu varste cuprinse intre 20 si 50 ani si este mai frecventa la barbati decat la femei.

Simptome

Osteonecroza de cap femural evolueaza in etape. De regula, primul simptom il reprezinta durerea de sold, localizata in zona inghinala sau fesiera. Pe masura ce boala avanseaza, statul in picioare si plasarea greutatii pe soldul afectat vor fi din ce in ce mai dificile iar miscarea articulatiei soldului exacerbeaza durerea.

Evolutia bolii se intinde pe o durata de la cateva luni cativa ani. Foarte importanta este diagnosticarea timpurie a bolii deoarece, asa cum afirma unele studii, tratamentul in faza incipienta are rezultate mai bune si e mai putin invaziv.

Examinare medicala

Dupa analiza simptomelor si informarea medicului ortoped cu privire la istoricul medical, acesta va proceda la examinarea soldului pentru a identifica mai precis miscarile ce provoaca durere.

Teste imagistice

Testele imagistice ajuta medicul sa confirme diagnosticul. Acestea cuprind:

  1. Radiografiile. Radiografiile ofera imagini asupra structurii osoase. Ele pot evidentia daca capul femural s-a prabusit si in ce masura.
  2. RMN. Modificarile osoase aparute in fazele incipente ale bolii, ce nu pot fi identificate cu ajutorul radiografiilor pot fi detectate cu ajutorul examenului RMN. RMN-ul se utilizeaza pentru evaluarea gradului de afectare osoasa si poate identifica osteonecroza aflata in prima faza de evolutie, chiar inainte ca aceasta sa se manifeste prin simptome (de exemplu, daca este afectata si articulatia celuilalt sold).

Tratament

Desi tratamentul nechirurgical constand in administrarea unor medicamente si utilizarea carjelor poate reduce durerea si incetini evolutia bolii, optiunile de tratament cele mai eficiente raman cele chirurgicale. Pacientii care sufera de necroza aseptica de cap femural diagnosticata in faze incipiente (inainte de colapsul capului femural) sunt candidatii ideali pentru interventiile chirurgicale ce mentin capul femural.

1. Interventiile chirurgicale ce mentin capul femural

  • Decompresia capului femural

Aceasta procedura consta in forarea mai multor canale la nivelul capului femural, pentru a elibera presiunea intraosoasa si a stimula revascularizarea capului femural. Daca boala este diagnosticata timpuriu, decompresia este eficienta in prevenirea colapsului capului femural si a aparitiei artrozei.

Decompresia capului femural poate fi insotita de grefare pentru a facilita regenerarea osoasa si a sprijini cartilajul articulatiei soldului. Grefa de os reprezinta un tesut osos sanatos transplantat in acea zona din corp in care este necesar.

Optiunile de grefa osoasa disponibile actualmente sunt numeroase. Tehnica uzuala consta in prelevarea de tesut osos dintr-o alta parte a corpului si transplantarea acestuia la nivelul capului femural. Acest tip de grefa poarta numele de autogrefa.

Totodata, astazi sunt disponibile si cateva grefe sintetice de os.

  • Grefa fibulara vascularizata

O alta optiune chirurgicala este grefa fibulara vascularizata, o procedura mai complexa ce presupune prelevarea unui segment osos de la nivel fibulei (osul subtire de la nivelul gambei) impreuna cu artera si vena ce asigura vascularizarea osoasa. Aceasta grefa este apoi transplantata intr-un canal creat la nivelul colului si capului femural, artera si vena fiind reintroduse in sistemul circulator pentru a facilita vindecarea zonei necrozate.

2. Interventiile chirurgicale ce sacrifica capul femural

  • Artroplastia totala de sold

Daca boala se afla in faza de colaps al capului femural, tratamentul cel mai eficient este artroplastia totala de sold. Aceasta procedura presupune inlocuirea cartilajului si osului afectate cu implanturi artificiale.

Artroplastia totala de sold este eficienta in disparitia durerii si reluarea functiilor soldului in 90-95% din cazuri, fiind considerata una din cele mai de succes interventii chirurgicale in intregul domeniu medical.

  • Hemiartroplastia de sold

Prin aceasta procedura este inlocuit numai capul femural cu o proteza partiala de sold (bipolara). Se practica numai in cazuri selectionate, acolo unde acetabulul nu este afectat de artroza.

Rezultate

Decompresia capului femural impiedica evolutia necrozei aseptice de cap femural catre artroza precum si necesitatea artroplastiei total de sold in 25-85% din cazuri, in functie de stadiul si dimensiunea zonei necrozate la momentul interventiei.

Decompresia capului femural este deosebit de eficienta daca osteonecroza este diagnosticata la timp, inainte de colapsul osos. In multe din aceste cazuri, osul se vindeca iar aportul de sange se reia dupa decompresie. Osul va avea nevoie de cateva luni pentru a se vindeca, timp in care pacientul va trebui sa foloseasca un cadru sau carje pentru a evita plasarea greutatii pe piciorul afectat.

Pacientii la care decompresia capului femural a avut succes isi reiau capacitatea de a merge fara asistenta in aproximativ 3 luni, durerea disparand complet. Este esential asadar diagnosticul bolii in faze incipiente.

Daca necroza aseptica de cap femural este diagnosticata dupa colapsul capului femural, decompresia nu mai are de regula efecte in prevenirea colapsului ulterior. In aceste cazuri, metoda cea mai buna de tratament este artroplastia totala de sold, care reduce durerea si restaureaza functiile soldului afectat in 90-95% din cazuri.

Dr. Apostolescu Robert este supraspecializat in protezarea soldului. Sunati la numarul 0763504149 si programati-va la o consultatie cat mai curand pentru a putea beneficia de programul national de endoprotezare prin care proteza de sold este gratuita.