Stiati ca organismul uman actioneaza ca un generator electric ? Nervii si muschii genereaza semnale electrice care transmit mesaje de la si catre creier. Nervii senzitivi transmit informatii despre mediul inconjurator catre creier, iar nervii motori transmit semnale de la creier pentru activarea muschilor. Leziunile sau bolile care afecteaza nervii sau muschii pot incetini sau chiar opri transmiterea acestor semnale electrice. Tipurile de teste cel mai des folosite pentru obiectivarea activitatii electrice sunt urmatoarele:

  • Electromiografia (EMG)
  • Testul vitezei de conducere nervoasa

Aceste teste se indica de regula de catre, un doctor ortoped sau un neurolog si pot fi efectuate in mai putin de 1 ora.

Electromiografia(EMG)

O electromiografie (EMG) inregistreaza si analizeaza activitatea electrica a muschilor. Atunci cand muschiul este in repaus el nu genereaza electricitate.

In timpul unei EMG, in muschi vor fi introduse mai multe ace mici si subtiri pentru a inregistra activitatea electrica. Este posibil ca pacientul sa resimta o usoara durere si disconfort la introducerea acelor. Medicul ii va solicita pacientuluiEMG sa-si relaxeze si apoi sa-si tensioneze usor musculatura, timp in care el va asculta si monitoriza semnalele electrice pe un ecran asemanator celui TV. Pacientul va putea auzi el insusi semnale sonore in timpul contractiei musculare. Dupa indepartarea acelor este posibil sa simtiti un usor discomfort la nivelul zonei examinatea, care insa va disparea in cateva zile. Aceasta procedura nu are efecte secundare pe termen lung.

In cazul in care pacientul se afla sub tratament cu anticoagulante, sufera de afectiuni pulmonare sau este predispus riscului de infectie, el trebuie sa informeze in acest sens medicul care efectueaza testul. In ziua testului pacientul trebuie sa evite aplicarea oricaror lotiuni sau creme pe zona care va face obiectul examinarii si sa nu poarte nici un fel de bijuterii. De regula, rezultatele sunt disponibile imediat dupa test.

Testarea vitezei de conducere nervoasa

Testarea vitezei de conducere nervoasa se efectueaza adesea simultan cu EMG pentru a stabili daca nervii functioneaza in mod normal. Doctorul care realizeaza testul va aplica electrozi pe piele in diferite locuri de-a lungulNerv median nervului ce se vrea examinat, dupa care va efectua stimularea nervoasa cu ajutorul curentului electric. Avand in vedere ca stimulul electric circula in josul caii nervoase, electrozii amplasati de-a lungul acesteia vor inregistra semnalul si viteza cu care circula semnalul. In nervii sanatosi, semnalele electrice circula cu pana la 200 km pe ora. Daca nervul este insa deteriorat sau strangulat intr-o anumita zona (ca in sindromul de tunel carpian) semnalul va fi mai slab iar viteza va fi mai mica. Prin stimularea nervilor in diverse locuri, medicul poate stabili nivelul exact al leziunii. Testele vitezei de conducere pot fi de asemenea utilizate pe parcursul tratamentului, pentru a constata progresele inregistrate.

Desi la inceput, pacientul poate fi usor suprins de senzatia data de stimularea electrica, aceasta nu este durerorasa si majoritatea pacientilor se simt confortabil pe parcursul procedurii de testare.

Medicul ortoped poate recomanda testele EMG si de viteza a conducerii nervoase pentru diferite afectiuni care pot avea drept cauza comprimarea unui nerv, indeosebi in zona bratului, a cotului sau a incheieturii mainii. Aceste afectiuni sunt denumite „neuropatii de compresie” si includ:

  • Sindromul tunelului carpian (presiune pe nervul median in locul in care acesta trece intre oasele incheieturii mainii si pe sub ligamentul transversal);
  • Sindrumul de tunel cubital (compresia nervului cubital la locul unde trece prin spatele cotului);
  • Radiculopatie cervicala (compresia radacinilor nervoase care parasesc coloana vertebrala la nivelul gatului).

Testele de electrodiagnoza pot fi de asemenea utilizate pentru a stabili gravitatea leziunii unui nerv in urma unui accident si pentru a studia efectele unor boli precum diabetul.

Cat de corecte sunt testele?

Acuratetea testelor de electrodiagnoza (EMG si testul de conducere nervoasa) depinde de experienta medicului care le efectueaza si de precizia echipamentelor utilizate. In general, aceste teste pot contribui la identificarea cu acuratete a leziunilor nervilor sau radacinilor nervoase precum si a afectiunilor muschilor. Totusi, in anumite afectiuni, este posibil ca modificarile sa apara abia dupa cateva saptamani.

Aceste teste ajuta medicul ortoped pentru investigarea, diagnosticul anumitor afectiuni si recomandarea tratamentului specific fiecarui pacient.