Artroza genunchiului (gonartroza) este o afectiune cronica degenerativa care NICIODATA nu se vindeca de la sine. Trebuie intervenit in stadii cat mai timpurii pentru rezultate favorabile. Exista astfel mai multe optiuni de tratament disponibile. Obiectivele primordiale ale tratamentului sunt indepartarea durerii si restabilirea functionalitatii genunchiului.
In fazele sale incipiente, gonartroza se trateaza prin metode ne-chirurgicale (ne-invazive). Acestea includ evitarea efortului fizic, administrarea analgezicelor sau a medicamentelor antiinflamatorii nesteroidiene, alaturi de fizioterapie si injectii cu corticosteroizi.
O alta optiune de tratament o constituie procedura denumita „viscosuplimentare”, care consta din injectarea in articulatia genunchiului a acidului hialuronic sub forma unei solutii dense. Acidul hialuronic este o substanta secretata natural, care se regaseste in lichidul sinovial (articular). El actioneaza ca un lubrifiant, ce faciliteaza miscarea de frecare a oaselor intre ele si ca un absorbant al socurilor transmise la nivelul genunchiului.
Persoanele care sufera de gonartroza au o concentratie de acid hialuronic mai mica decat normalul in interiorul articulatiilor genunchilor. Astfel ca, infiltratiile articulare cu acid hialuronic (viscosuplimentarea) poate fi o optiune terapeutica pentru persoanele ce se confrunta cu artroza de genunchi.
Efectele viscosuplimentarii
S-a constatat ca viscosuplimentarea asigura reducerea durerii la multi pacienti ce nu au raspuns la alte metode ne-chirurgicale. Aceasta tehnica a fost utilizata pentru prima data in Europa si Asia, si a fost aprobata de SUA in 1997. Pe piata sunt disponibile in prezent mai multe preparate pe baza de acid hialuronic.
Efecte imediate
- Acidul hialuronic nu are un efect imediat de indepartare a durerii.
- Pentru primele 48 de ore de la administrarea injectiei trebuie sa evitati efortul fizic sustinut si sprijinul excesiv pe piciorului afectat, prin statul prea mult in picioare, jogging sau ridicarea unor greutati mari.
- Poate aparea o reactie locala manifestata prin durere, caldura locala si o usoara inflamare imediat dupa injectie. De regula, aceste simptome nu dureaza. Este recomandabil ca in acest caz sa aplicati o punga cu gheata.
- Foarte rar, pacientii dezvolta o reactie de tip alergic la genunchi. In aceste cazuri, la locul injectiei pot aparea pete rosii, genunchiul se poate inrosi, incalzi sau poate aparea durerea. Daca se intampla acest lucru contactati imediat medicul.
- Infectia si sangerarea sunt complicatii ce apar foarte rar in urma acestei proceduri.
Efecte pe termen lung
- Veti putea constata pe masura ce injectiile continua sa fie administrate, ca durerea resimtita in genunchi scade.
- Acidul hialuronic pare sa aiba proprietati anti-inflamatoare si analgezice (de calmare a durerii). De asemenea, injectiile pot stimula corpul sa produca mai mult acid hialuronic.
- Efectele pot dura cateva luni.
- Viscosuplimentarea poate fi eficienta in ameliorarea simptomelor artrozei dar nu s-a constatat ca poate conduce la vindecarea bolii cu refacerea cartilajului articular.
Procedura
Pe parcursul procedurii, daca este prezenta hidartroza (apa la genunchi), chirurgul ortoped va aspira mai intai lichidul existent in genunchi si apoi va injecta acidul hialuronic. In functie de produsul utilizat, vi se vor administra una pana la cinci injectii pe parcursul a cateva saptamani.
Rezultate
Viscosuplimentarea poate fi utila pentru persoanele cu gonartroza la care alte forme de tratament ne-chirurgical nu au dat nici un rezultat. Ea este mai eficienta daca artroza este in stadii incipiente (mediu spre moderat). Unii pacienti pot resimti durere la locul injectiei. Primele imbunatatiri in urma viscosuplimentarii pot aparea dupa cateva saptamani si nu toti pacientii vor simti o ameliorare a durerii.
Daca injectiile sunt eficiente, ele pot fi repetate dupa o anumita perioada, de regula 6 luni/1 an. Eficacitatea pe termen lung a viscoelasticelor nu este deocamdata cunoscuta, cercetarile in acest domeniu fiind in curs.
In cazul in care artroza nu raspunde tratamentului ne-chirurgical (conservator), va trebui sa va ganditi serios la interventia chirurgicala de protezare a genunchiului (artroplastia totala), optiune care o veti discuta cu medicul ortoped.