Monturile denumite si Hallux Valgus inseamna devierea spre exterior (valgus) a degetului mare de la picior (hallux). Este cea mai frecventa diformitate a piciorului, afectand in special femeile. Monturile pot avea si o componenta familiala, dar tipul de pantof purtat are un rol determinant. Noua din 10 monturi apar la femei si noua din 10 femei poarta incaltaminte incomoda (pantofi ingusti in partea din fata).

Tipuri de interventii chirurgicale

Medicii ortopezi folosesc mai multe tipuri de interventii chirurgicale pentru a trata monturile. Scopurile comune ale acestor proceduri sunt disparitia sau diminuarea durerii si corectia devierii. Aceste proceduri includ:

Repararea tesuturilor moi (tendoanelor si ligamentelor) din jurul degetului mare

Aceste tesuturi pot fi in tensiune de o parte a degetului si prea laxe de cealalta parte creindu-se astfel un dezechilibru ce face ca degetul mare sa se deplaseze spre exterior catre degetele mici. Aceasta procedura alungeste tesuturile care sunt in tensiune si scurteaza pe cele prea laxe.

Artrodeza (desfiintarea articulatiei)

Indepartarea suprafetelor articulare deteriorate, urmata de fixarea oaselor in contact cu ajutorul suruburilor sau a unei placi pana la vindecare. Artrodeza se foloseste in diformitatile severe, artrita severa, sau dupa esecul altor proceduri.

Bunionectomia

Excizia exostozei (osul format in plus) de la nivelul metatarsianului 1. Bunionectomia este rar utilizata singular si doar atunci cand nu exista o deviere a degetului mare catre exterior. De obicei aceasta procedura se foloseste in combinatie cu altele, deoarece ea singura nu rezolva cauza aparitiei monturilor.

Excizie-artroplastie

Folosita in principal pentru pacientii in varsta care au mai avut interventii chirurgicale pentru monturi, pacienti cu artrita severa si consta in excizia zonelor osoase compromise.

Osteotomia(taierea osului)

Taierea chirurgicala a osului si realinierea corecta a degetului mare. Medicul ortoped va alege cea mai potrivita procedura pentru dumneavoastra.

Asteptari realiste dupa chirurgia monturilor

Un factor important in decizia dumneavoastra de a urma un tratament chirurgical, este intelegerea clara a ceea ce poate si ce nu poate face operatia. Marea majoritate a pacientilor care au fost operati pentru monturi, au beneficiat de disparitia durerii precum si de o imbunatatire semnificativa in alinierea degetului mare.

Chirurgia monturilor nu va va permite sa purtati pantofi stramti. De fapt veti avea ceva restrictii toata viata. Intotdeauna urmati recomandarile medicului ortoped in alegerea incaltamintei.

Amintiti-va ca principala cauza de aparitie a monturilor o reprezinta purtarea incaltamintei stramte (in special in partea anterioara a piciorului) si cu toc inalt. Daca dupa operatie reveniti la acelasi tip de incaltaminte, monturile cel mai probabil vor reapare.

Pregatirea pentru operatie

Daca suferiti de boli de inima, de plamani sau alte boli cronice, va fi nevoie de o evaluare completa a dumneavoastra inainte de operatie si controlul tuturor afectiunilor asociate.

Inainte de interventia chirurgicala, spuneti doctorului ortoped si anestezist ce tratamente medicamentoase urmati. Medicul va va spune ce medicamente puteti lua in continuare, si pe care trebuie sa le opriti inainte de operatie.

Vi se vor recolta analize de sange, vi se va face un EKG si o radiografie pulmonara.

Operatia

Toate interventiile chirurgicale pentru monturi se fac pe baza de programare. Cel mai probabil veti fi rugat sa veniti la spital in dimineata operatiei sau cu o zi inainte. Dupa internare veti fi evaluat de medicul anestezist.

Cele mai multe operatii pentru monturi se fac sub rahianestezie (nu veti simti nimic de la „mijloc” in jos) sau bloc de glezna (nu veti simti piciorul de la glezna in jos), dumneavoastra fiind treaz. Anestezia generala se foloseste foarte rar pentru aceasta operatie. Medicul anestezist va sta langa dumneavoastra pe tot parcursul operatiei, pentru a va administra alte medicamente daca este necesar si pentru a se asigura ca va simtiti confortabil.

Daca nu apar alte probleme, a doua zi dupa operatie vi se va face externarea, putand merge acasa.

Complicatii postoperatorii posibile

Mai putin de 10% din pacientii operati pentru monturi fac complicati. Posibilele complicati includ infectia, reaparitia montului, leziuni nervoase, persistenta durerii la nivelul piciorului.

Aceste complicatii care pot apare, sunt tratabile, dar afecteaza perioada de recuperare. Medicul ortoped va va explica optiunile existente pentru tratarea acestor complicatii.

Evitati unele complicati postoperatorii

Contactati medicul ortoped daca

  • Pansamentul se largeste sau devine umed
  • Pansamentul se imbiba cu sange sau un lichid de culoare galbena
  • Dezvoltati efecte secundare de la medicamentele administrate
  • Vi se umfla semnificativ gamba deasupra piciorului tratat

De asemenea sunati imediat doctorul ortoped daca observati unul din urmatoarele semne de infectie:

  • Febra
  • Frisoane
  • Caldura persistenta sau roseata in jurul pansamentului
  • Durere persistenta sau cresterea in intensitate a durerii

Recuperarea

Succesul operatiei depinde in mare masura de respectarea cu strictete a indicatiilor chirurgului ortoped la dumneavoastra acasa si mai ales in primele cateva saptamani dupa operatie. Veti veni regulat la controale cateva luni pentru a va asigura ca piciorul se vindeca in mod corespunzator.

Ingrijirea pansamentului

In primele zile dupa operatie tineti piciorul sus si gheata, atat cat va recomanda medicul ortoped, pentru a scade edemul si durerea postoperatorii. Piciorul va continua sa fie putin umflat pana la 6 luni postoperator.

La externare veti avea in pansament special la picior ce va tine degetul mare in pozitie corectata. De asemenea veti purta o incaltaminte specifica sau mai rar gips pentru protectia piciorului. Indepartarea firelor de sutura se face la circa 14 zile de la operatie. Si dupa scoaterea firelor veti continua sa purtati pansamentul corector sau o orteza speciala (pentru degetul mare) pana la 6-8 saptamani postoperator. Nu udati pansamentul ci mentineti-l uscat si curat.

Mersul cu sprijin pe piciorul operat

Asta se va intampla la indicatia chirurgului ortoped, in functie de procedura aleasa pentru dumneavoastra. Pentru mers e posibil sa aveti nevoie de cadru, carje sau baston.

Incaltamintea

Dupa scoaterea firelor si indepartarea pansamentului purtati numai adidasi lejeri, care sa nu va stranga si in care sa va simtiti comod, pana cand degetul se vindeca complet (cateva luni de la operatie). Nu purtati deloc pantofi la moda, sau cu toc pana la 6 luni postoperator.

Exerciti pentru recuperarea (intarirea) musculaturii

Vi se vor recomanda cateva exercitii pentru o cat mai buna mobilitate a gleznei si degetelor dumneavoastra, precum si pentru tonifierea musculaturii. Intotdeauna incepeti aceste exercitii usor, nu fortati mai mult decat este cazul, si respectati instructiunile kinetoterapeutului dumneavoastra.